Nya handelshot från Trump tynger, Kina drar ner på ambitionerna – Jarl Securities

Mask Makeup Beijing Opera China Like Me Woman
CMC Markets morgonbrev:

Fredagen var en stillsam dag för USA-börserna. Det som varit starkt under veckan backade tillbaka något när USD och räntorna stärktes. Utvecklingen var mer intressant på valuta- och oljemarknaden samt på de europeiska börserna.

Den breda marknaden i USA steg under dagen med stöd från cykliska bolag och energibolag men föll tillbaka på rapporter om att Trump åter hotar med utvidgade handelshinder mot Kina.
För närvarande har räntekänsligt det tufft i USA när räntorna håller på att testa 3 procent. Stark makrodata och stigande inflation ger ökade möjligheter för Fed att höja räntorna.

Räntorna marscherar åter uppåt, testar 3% i USA. Inte bara dåligt dock

Den amerikanska tioårsräntan bryter nu åter upp över motstånden kring 3 procent. 10-årsräntan stängde på 2,994% i fredags. Dagens Industri gör sitt bästa för att hota med nya katastrofer under rubriken: Räntefrossa är det nya hotet.

Och så kan det vara men det viktigaste är att räntorna inte rör sig för snabbt uppåt. Det är inte enbart av ondo med stigande räntor.

Världsekonomin är ju dopad av centralbankerna och går på steroider. Stigande räntor ger en avkylande effekt.

Med en långsam rörelse kan nog ekonomin börja ställa in sig på uppemot 4 procents ränta också. Det låter högt men det är inte mer än de räntor som fanns kring 2014.

Det börsen inte uppskattar är plötsliga rusningar i räntorna för det trycker snabbt ner räntekänsliga och högbelånade sektorer.

USD stärktes i fredags men rände in i alla medelvärden – stängde över MA50 men fortsatt under MA20 och EMA9.

Europa försöker vända upp men starka motstånd

Ser vi på börserna så är Sverige fortsatt mitt i mellan USA och Tyskland. Möjligen vänder Europabörserna upp nu.
Tyskland noteras över EMA9 men måste fortsatt ta sig över motståndet från den gamla botten vid samma nivå från i augusti.
Franska börsen har också stigit den senaste veckan men är likförty i fallande trend.

Olja gjorde en mycket stor rörelse i fredags, bara för att sluta närmaste oförändrat. Det har varit ett möte mellan Ryssland och Saudiarabien i helgen inför nästa Opecmöte i Algeriet den 23 september. Som vanligt kommer detta att föregås av massor med rykten och utspel när alla ska positionera sig inför mötet.

Asienbörserna vänder ner på Trumps utspel om att exekvera ytterligare 200 miljarder USD i tariffer. Kina överväger nu att tacka nej till inbjudningar från USA om förhandlingar som en slags protest, enligt WSJ.

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.