Räntehöjning efter december dröjer spår Nordea

Nordea. logotype

Det var få överraskningar i dagens penningpolitiska besked från Riksbanken, även om centralbanken lät något mer oroad över inflationsutsikterna än förväntat. Det skriver Nordea i en kommentar.

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad vid -0,50 procent, samtidigt som prognosen om en höjning i december eller februari upprepades.

Nordea tror att räntehöjningen kommer att levereras i december, trots att Riksbanken inte har givit några ledtrådar kring vilken av de två månaderna som föredras.

Samtidigt spås en andra höjning dröja ända till december 2019 då Nordea, till skillnad från Riksbanken, tror att inflationen vänder ned under nästa år.

“Riksbankens räntebana indikerar en andra räntehöjning vid mitten av 2019. Vid den tidpunkten har inflationsutsikterna enligt vår prognos börjat försämras, vilket hindrar Riksbanken från att normalisera penningpolitiken”.

“Vidare förväntar vi oss att BNP-tillväxten bromsar in då hushållen stramar in på utgifterna och bostadsbyggandet sjunker, vilket gör de långsiktiga inflationsutsikterna osäkra. Den senaste tidens turbulens på aktiemarknaderna understryker att den globala efterfrågan är oviss”, resonerar Nordea vidare. 

Anton Wilén, Finwire

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.