Uppåt, men indexen är fortsatt fångade i graferna – Jarl Securities

CMC Markets morgonbrev:

USA-börsen steg kraftigt efter att mellanårsvalet i USA gav både demokrater och republikaner anledning att fira valframgångar.

I svensk press är valet vinklat till demokraternas fördel, men Trump gjorde stora framgångar i flera delstater och resultatet är att demokraterna tar makten i representanthuset medan republikanerna behåller den i senaten. På börsen steg finansaktier och läkemedelsaktier kraftigt då det blir svårare för Trump att beskära dessa sektorer med nya reformer när makten nu är delad. Marijuana-aktier med Tilray i täten (+36%) steg när Trump tvingade bort justitiekansler Jeff Session som agerat som den kanske främste motståndaren till legaliseringen av marijuana i USA.

Idag lämnar Fed räntebesked. Typiskt sett brukar börsen stiga på Fed-beskeden men den nye Fed-chefen Jeffrey Powell är fortfarande ett osäkert kort.

Typiskt sett bör börsen ha en stark period kvar på året nu när rapportsäsongen, som var relativt stark i USA, är över och även mellanårsvalet kan läggas till handlingarna. Men det finns gott om orosmoln kvar som Italien och handelskrigen.

S&P 500 gapade upp och handlades exakt mellan Fibonacci-linjerna under gårdagen. Det innebär att S&P 500 stängde på motstånd, vilket är en varning inför dagens handel. Rent tekniskt har S&P 500 nu fullföljt en teknisk rekyl från det kraftiga fallet. Det är någonstans här som en ny, lokal topp kan bildas om det är så att börserna väljer att fortsätta falla. Notera att MA50 ligger strax över vilket är en nivå som väldigt många tekniska analytiker (och datorer) har ögonen på.

I en 2-timmarsgraf syns tydligt hur indexet nu är uppe på viktiga 61,8 procent Fibonacci. Ovanför är luften fri upp till den blå motståndslinjen och därefter upp till den tidigare toppen. Om, vi säger om, det kommer ny energi så finns det få motstånd på ovansidan.

SH som är en ETF som går tvärsemot S&P 500. ETF:en har toppat ut och nu söker stöd på MA50.

Bäst går storbolagsindexet Dow Jones.

FAANG-bolagen vänder upp.

Olja är under fortsatt press, nu senast med allt större lager i USA.

DAX handlas precis under motstånd. Utvecklingen i Italien är viktig där regeringen slåss mot byråkraterna i Bryssel.

Tillväxtmarknaderna är på väg upp mot motståndet i den fallande trendkanalen.

Skräpobligationer vänder kraftigt upp. Fed idag kan ge viktiga signaler för räntemarknaden.

USD lämnade en gigantisk doji igår. Om USD fortsätter att falla efter Fed är det en viktig signal för en fortsatt stigande börs. Om USD åter stärks, på utsikter för stigande räntor, är det klart börsnegativt. Det viktiga är inte vad Fed säger. Det viktiga är hur marknaden tolkar Fed.

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.