Veckobrevet: Handelskriget börjar dra ner ekonomin

Handelskriget mellan USA och Kina slår mot tillväxtmarknaderna och det börjar nu också synas i makrostatistiken. Sentimentet börjar bli allt mer negativt om möjligheterna att nå en lösning på kort eller ens medellång sikt.

Stockholmsbörsen handlas som ett tillväxtland och framför allt som Kina. Guld hade varit en utmärkt hedge…

Guld har ju alltid varit en kär tillflyktsvalua och detta visar sig alltid vara en sanning som bevisar sig när det blåser som mest. Guld handlas i en fallande, bred kil.
Bilden blir annorlunda när man ser till hur guld handlas i olika valutor. Beroende på när man gick in kunde det ha varit en god affär, nu när det börjar blåsa lite.
Främst har dock det stigande USD-priset motverkat en uppgång.
I svenska kronor mätt så spelar det ingen roll när man köpte – guld vägt i svenska kronor har den senaste tiden alltid varit ett rätt köp.
I förra veckan kom inköpschefsindex för USA in på låga 50,9, vilket är ett kraftigt fall från 53 i april. Siffran antyder en BNP-tillväxt i USA på låga 1,2 procent.
Detta bekräftades sedan i fredags när Fed Atlantas prognosmodell visade en anemisk förväntan på kvartal 2 på just 1,3 procent. Ja siffrorna hänger säkert ihop då en viktig indata för Fed Atlanta är just inköpschefsindex.
Kvartal ett i år visade ju en väldigt stark tillväxt på 3,2 procent. Men som vi skrivit i veckobrevet var denna siffra lyft av fel orsaker som stigande lager. Kvartal två ser nu ut att landa på 1,3 procent, vilket är kraftigt under konsensus som ligger på 2 procent för närvarande.
Det är uppenbart att handelskriget börjar slå igenom i makrosiffrorna fastän de flesta vill undvika att se detta. I en normal börs hade marknaderna tagit intryck och sänkt börskurserna överlag. Men det stora utbudet av kapital och centralbankernas villighet att stödja marknaderna fungerar so ett skydd mot större rörelser.
I USA slår avkastningskurvan precis vid plus-minus när 10-årsräntan och 1-årsräntan handlas på exakt samma nivå. På fredag kommer inköpschefsindex från Kina som väntas visa 49,9, vilket skulle vara en krympande ekonomi.
Trenden är nedåt för amerikanska 10-årsräntan som nu slåss vid stödet kring 2,3 procent.
Just nu går räntor och börs i takt, vilket är den naturliga rytmen.
HYG som visar den egentliga riskviljan i USA i forma av intresset för skräpobligationer, börjar trenda nedåt och orkar inte ta sig över MA50.
USD försvagades i fredags vilket gav en viss lättnad för New York-börsen. Nu i helgen har Kina varnat valutaspekulanter för att gå emot yuanen. Det är alltid ett svaghetstecken när länder går ut med denna typ av varningar ör det visar att den normala arsenalen av åtgärder börjar ta slut.
USA-börserna lyckades inte vända upp från torsdagens nedgång. Istället skapades en svart candle i grafen vilket aldrig är en bra signal. Den indikerar att bulls gjorde ett försök att vända trenden men utan att lyckas.
Torsdagens negativa besked om att Kina förväntar sig att de allt stramare åtgärderna mot Huawei också löses i samband med ett handelsavtal, fick ingen lösning heller på fredagen. Detta även om Trump sa att det fanns en möjlighet.
CMC Markets veckobrev produceras av Bertil Nilsson och Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.