Veckobrevet: Räkna med revidering av de starka jobbsiffrorna

Siffrorna i den omtalade sysselsättningsrapporten som överraskade positivt förra veckan kommer troligtvis att revideras nedåt i samband med nästa uppdatering. Det framgår av CMC markets veckobrev.

 

Jobbsiffrorna fortsätter att stiga som på en linjal, vilket om inte annat är imponerande,  skriver analytikerna Anders Elgemyr och Bertil Nilsson.

Men när man skrapar på ytan till jobbrapporten så visar det sig att det är en av de märkligaste som släpps så man får ta denna rapport med en stor nypa salt.

Den visade både en rekordökning vad gäller nya jobb, +312 000 stycken, men samtidigt en ökning i arbetslösheten till 8,1 procent om man bortser från PR-inslaget i statistiken och tittar på bredare definitioner.

Detta skedde samtidigt som antalet invånare i USA minskade med 649 000 personer. Det är en ekvation som helt enkelt inte går ihop. Det blir till att bespetsa sig på stora revideringar av dessa siffror vid nästa rapporttillfälle om en månad.

All denna röra och motstridiga signaler i statistiken beror förstås på att ingen har någon aning. Detta eftersom statistiken inte baseras på faktiska data utan på flera fristående enkäter där man använder olika definitioner på till exempel jobb. (Känns annars som en rätt rimlig sak att enas om när man bygger statistik?)

 

 

En bild är dock rätt talande om vart vårt samhälle är på väg. Den visar var jobben i USA skapas just nu. I första hand är det inom hotell och service, den andra är inom byggindustrin. Med andra ord mindre tillverkning, utan upplevelser, tillägger Elgemyr och Nilsson.

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.