Veckobrevet: Trade carefully, Mr Super-Mario

Trots att börsnedgången varit modest blir kraven allt större på centralbankerna att ingripa med nya stöd. blickarna ligger nu på Super-Mario Draghi som gör sin sista show innan han lämnar över taktpinnen till Christine Lagarde.

 

Vi  utgår iskallt från att inga makthavare inom ECB läser eller ens kulle lyssna till våra råd. Men när vi noterar att marknaden nu ställer in sig på en ny omgång av stimulanser så…

Det som funkade makalöst 2009 – kommer det att fungera ytterligare en gång?

Så här såg den bistra verkligheten ut 2008-2009 när Lehman kraschade. Ett globalt börsfall gjorde att Lehman tvingades i konkurs, vilket i sin tur satte hela den finansiella sektorn ur spel.

 

 

Börserna var i fritt fall och det fanns verkligen ingen ljuspunkt i sikte. Här fanns det verkligen skäl att drabbas av panik.

När vi tittar tillbaka i våra egna veckobrev från den tiden är allt svart. Det enda hoppet var just att centralbankerna skulle börja stödköpa, vilket det sedan också gjorde. (Kina banade vägen under hösten).

 

Därefter kom lyftet vilket syns ovan. Den tidigare toppen inte endast togs ut, utan börsrallyt har fortsatt fram till denna dag.

Det alla rekryter inom centralbankerna numera får lära sig är att det är centralbankerna som kan styra utvecklingen. När inte styrräntorna  längre räckte till för att stödja finanspolitiken bestämde sig Fed vid Lehmankraschen för att det var dags att börja stödköpa direkt ii marknaden. Detta var en helt korrekt politik, även i våra ögon. Den globala ekonomin var verkligen på väg ner i en mörk fallande spiral. S&P 500 vände på 666-nivån och är numera upp på 2985.

Feds ingripande denna gång har dock följts av en lång rad stöd, som gjort marknaden bekväm med att vad som än händer, så kommer centralbankerna att gripa in. “Don´t fight the Fed”, har bytt innebörd från något farligt, till något positivt på samma sätt som en björntjänst idag, för den yngre generationen har blivit något positivt som Baloo levererar.

Men det är inte bara Fed som levererar utan snart sagt samtliga centralbanker. Trump har varit extremt vokal mot Fed-chefen att Powell att sänka räntorna och börja stimulera så att ekonomierna kan få fart. I den senaste kommunikationen från Powell så säger han att han inte ser någon lågkonjunktur inom en snar framtid, vilket vi bedömer är en korrekt bedömning vad gäller USA.

Däremot hra han uttalat sig om att korrelationen mellan arbetslöshet och inflation har upphört att gälla, såsom den tidigare gällde enligt den så kallade Philipskurvan. Detta har inte gällt under den senaste högkonjunkturen.

Detta är en  hint om att Fed inte kommer att höja räntan så snart efter en sänkning, även om arbetslösheten håller sig låg.

Problemet är inte i USA utan i Europa där Europas tillväxtmotor Tyskland hackar betänkligt.

Det mer framåtblickande IFP-index vsiar ingen vändning. //…/ I Tyskland börjar det för första gången diskuteras finanspolitiska stimulanser.

Nu ligger blickarna på Mario Draghi och ECB:s besked på torsdag. Någon form av stimulanser är intecknade till 100 procent. Frågan är hur stimulanserna ska se ut.

Med tanke på att detta dessutom är hans sista framträdande som ECB-chef får man nog förmoda att han vill avsluta sin mandatperiod i ett fyrverkeri, om inte annat för att rädda sitt hemland Italien som vacklar på en farlig rand vad gäller den ekonomiska utvecklingen.

 

CMC Markets veckobrev har författats av Anders Elgemyr på Bertil Nilsson på Carlsquare.

 

Fotnot: Det blir även ett räntebesked från ECB den 24 oktober, innan Mario Draghi avgår den sista oktober.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.