Okända kapitalstarka investerare tankar amerikanska statsobligationer

Vem är det som köper alla amerikanska statspapper just nu? Anders Elgemyr och Bertil Nilsson på Jarl Securities har tittat närmare en granskning av ZeroHedge som kommenteras nedan.

 

Inom staten USA är det ingen utveckling, men det finns två stora säljare, dels Fed och dels utländska investerare.

Tidigare har Japan, Kina och Saudiarabien varit stora nettoköpare, men nu säljer utlänningar av sina innehav i stora volymer. Normalt sett skulle det innebära kraftigt höjda räntor, men det sker inte. Istället är det inhemska aktörer som köper, se tabell nedan:

 

 

 

 

Vi tittar närmare på kategorin inhemska köpare, tabellen nedan:

 

Fonder har ökat sina innehav men den största förändringen kommer från “other”.  Hur kan kategorin “other” plötsligt ha blivit så intresserade av att köpa räntepapper när alla andra dumpar? Varför köpte inte denna grupp tidigare när alla andra köpte? Vem är det som är så kapitalstark och ändå inte passar in i kategorin banker, fonder, privata investerare eller stater?

Other är ju typiskt sett ett slaskkonto som används för att jämna ut differenser mellan andra större konton, inte vara ett oidentifierat konto i sig…

 

“Det ligger ju inte långt bort att tro att det är Fed eller någon annan statlig myndighet i USA som gömmer sig bakom dessa konton. Det går ju med ämna mellanrum rykten om att ryssar, kineser och saudier säljer amerikanska statspapper så det är väl inte osannolikt att den amerikanska staten köper upp dessa i smyg. Men vi vet ännu ingenting om detta utan får avvakta tills det kommer mer info.

 

 

Analysen är en del av CMC Markets veckobrev.

 

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.