Whitbreads aktieägare gillar Coca-Colas köp av kaffemärket Costa – CMC Markets

Foto: Pixabay.

Det har kommit något av en överraskning för investerare att kaffemärket Costa nu säljs av moderbolaget Whitbread till Coca-Cola, men aktieägarna verkar gilla affären, skriver CMC Markets chefsanalytiker Michael Hewson i en kommentar.

Whitbread stiger 17,5 procent till 47,21 pund på Londonbörsen.

Tidigare idag blev det alltså känt att Coca-Cola köper kaffemärket Costa Coffee för 5,1 miljarder dollar, eller 46,4 miljarder kronor.

Whitbreads vd har tidigare sagt att det inte är rationellt att göra detta mitt i ett omstruktureringsprogram och därmed slagit ifrån sig spekulationerna om en förestående försäljning.

I april så böjde sig vd:n för trycket från investerarna men uppgav då att en process skulle ta upp till två år att slutföra, skriver Hewson och tillägger att Coca-Colas tillkännagivande därmed kommer som något av en överraskning.

Det ser nu ut som att dryckesjättarna vill diversifiera sig bort från sin kärnverksamhet då det från politiskt håll kommit allt mer frågetecken kring hur man ska lösa överviktsproblem bland befolkningen.

PepsiCo har redan förgrenat sin verksamhet inom Sodastream och det verkar som att Coca-Cola mer går mot den extremt konkurrensutsatta kaffemarknaden. Där hoppas man att Coca-Colas starka varumärke ska spilla över och ge fördelar till Costa. Kaffebranschen har dock sett sina marginaler falla på grund av ökad konkurrens.

“Investerare verkar verkligen gilla överenskommelsen, vilket inte är förvånande med tanke på att största delen av vinsterna ser ut att återföras till aktieägarna, där aktierna (Whitbreads reds.anm) stiger starkt och når sina högsta nivåer sedan december 2015.”, enligt Hewson.

Nu när investrare har fått sin önskan igenom att tjäna pengar på kaffemärket kommer trycket oundvikligen att bli mer fokuserat på Whitbreads varumärke Premier Inn som har genomgått en betydande ompositionering, samt att öppna nya intäkter i Tyskland och Kina, skriver Hewson bland annat.

Costa har nästan 4 000 butiker och en omsättning på 1,7 miljarder dollar under förra året. 

Rikard Jansson, Finwire

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.