Are you ready? Are you ready for this?

Oljebjörnarna har fått vatten på sin kvarn och ylar nu likt könsmogna tonåringar. Finansmedia påstår att nedgången är på grund av att OPEC skrev ner sin prognos för efterfrågan och ökade utbudsprognosen marginellt. Andra vill påskina att det var kopplat till ”universalgeniet” Donald Trump som tweetade att utbudet var ”HUGE”.

Självklart har detta haft en effekt, men snarare en liten sådan som enbart fått småspararna att veva, stoppa eller kissa ner sig. Diverse analytiker krälar ut under sina stenar och kommer med riktkurser om allt från 30 usd till 50 usd per fat. Låt mig ge en annan anledning till den volatila rörelsen vi upplevt dom senaste veckorna.

Traden att vara kort naturgas och lång olja har varit en pengamaskin senaste året och fonder har lassat på stora volymer i denna. Naturgas har i många år haft så kallad ”contango” eller negativt tidsvärde där terminerna handlas över spotpriset och således förlorar värde förutsatt att ingen större rörelse sker. Det senaste året har det varit en stor contango i naturgas. Ni som varit långa VIX under nån period har upplevt samma fenomen.

Sedan början på september har naturgas upplevt en stor uppvärdering, pengamaskinen har således förvandlats till en braskamin. Dom hedgefonder som haft denna position har fått ta gråtstoppen och ge bort en stor del av vinsten på denna affär. Vidare är det också optionsförfall idag den 14 november på WTI kontrakt.

Nedan ser vi spreaden naturgas mot olja:

Trump påstår in sin tweet denna vecka att supply är stort och att oljan ska ner på grund av det. Faktum är dock att supply inte alls är stort och att efterfrågan konstant prognostiseras för lågt. Den globala efterfrågan är historiskt hög och tillväxten i efterfrågan kommer antagligen 2018 slå rekordet från 1979. IEA har hela 2018 gång på gång fått skiva upp efterfrågan och Supply sjunker med rekordfart.  Supply ligger just nu strax över snittet för de senaste 10 åren. Saudiarabien påstår att dom kan öka sin produktion från 10,5 m/b per dag till 12 m/b trots att dom aldrig varit över 10,6 m/b (vilket dom var i en månad 2016). Jag anser det vara osannolikt att dom kan öka produktionen så pass mycket eller ens kunna möta produktionsbortfall från Iran, Venezuela och Brasilien samt den ökade globala efterfrågan.

Oljemarknaden är alltså enligt mig inte i en tillgångschock utan snarare så överstiger efterfrågan tillgångarna. Då blir den rörelse vi sett senaste veckorna inte fundamentalt förankrad utan en teknisk rörelse på grund av positionering i marknaden (spreaden naturgas/olja) vilket enligt mig då bjuder på en bra entry för ett kommande rally.

 

//

Lonewolf

 

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.