Asymmetrisk informationsförståelse

I veckan skakade börsen till ordentligt. VIX spikade över 19 samtidigt som kopparn och olja fortsatte att vara i fritt fall. Investerare runt om i världen började ta coronaviruset på allvar. Israelbörsen är ner 3.9% när jag skriver detta, största fallet sen 2018.

Ända sen start har jag gillat marknaderna av anledningen att de belönar dem som är förberedda. Det är också av den anledningen jag valde att lägga förra helgen på att läsa på om epidemiologi. Jag kan inte påstå att jag blev en professor direkt, men jag blev betydligt mer insatt än en genomsnittlig investerare. Notera att i tradingyrket så är kunskap föga värt om du inte vet hur du ska applicera den för att förbättra din avkastning. Det finns alltså en diskrepans mellan kunskap och intjäningsförmåga på börsen.

Det är av vikt att kunna sätta sig in i komplexa situationer som man tidigare inte stött på, förstå dem tillräckligt mycket för sedan förhoppningsvis kunna tjäna pengar på dem. Vilken är den mest bidragande faktorn till det? Medierna. De sprider det som Trump kallar för fake news. Det är till exempel förenklade samband som i grunden innehåller en viss logik men i många fall är totalt felaktiga. Ett exempel på det är när man hävdade att SARS var betydligt farligare än 2019-nCoV eftersom dödligheten är mycket högre utan att ta hänsyn till inkubationstiden eller den s.k. asymptomatic transmission.

Situationen i Kina är fortsatt allvarlig. Den blir inte bättre av att Svinpest och fågelinfluensan börjat sprida sig i landet. I natt dog den första människan av viruset utanför Kina, i Filippinerna. Apple stänger samtliga butiker i Kina åtminstone för den kommande veckan. Många flygbolag har valt att inte resa in och ut ur Kina. Under 1 februari fann man 2590 nya fall och 45 döda av viruset enbart i Kina. Det känns som att situationen fortsätter att eskalera.

Sedan fredag så har antalet fall ökat med 50%. Lägg märke till vilka länder som inte är drabbade. Är det så att det inte är drabbade eller är det för att de inte har resurser att detektera viruset? Tror människor att de bara har en vanlig feber när det pågår något betydligt större? När SARS spred sig så verkar dessa länder inte heller ha blivit drabbade i någon större utsträckning, i alla fall inte vad man har lyckats spåra. Det man inte vet lider man inte av. Jag tror dock att många i dessa länder lider i ovetskap.

Kina har i helgen kommit ut och sagt att de kommer att förse marknaden med 21.7 miljarder USD i likviditet för att dämpa paniken. Men efter en veckas ledighet är det oklart om det blir tillräckligt. Då kopparn och oljan har varit ledande i detta hemska förlopp så tror jag att de förblir viktiga indikatorer i en nära framtid. Om ni inte har funderat över hur stor andel av produktionen och försäljningen bolagen i portföljen har i Kina så kanske det är dags att göra det.

// Paper Chaser

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.