AXA IM:s räntestrateg ser högre räntor under det kommande året

Dagens avkastning är bättre än på länge, men kan bli bättre i takt med att den amerikanska ekonomin klättrar med ekonomiska stimulanser. Ränteutvecklingen är nyckeln, det skriver Axa Investments investeringschef Chris Iggo i ett blogginlägg.

Det fanns inga tecken på att investerarna minskade sin ränteexponering när räntorna var låga och stabila. Nu när volatiliteten är på uppgång och räntorna stigit ses däremot ett utflöde. Det är oklart var pengarna tar vägen men flödet tyder på att investerarna tror att det kommer att bli sämre innan det blir bättre i ränteland, skriver investeringschefen.

“Om tillväxten återgår till nära 3,0 procent efter ett svagt första kvartal och kärninflationen lägger sig över 2,5 procent har vi en situation där marknaden kan förvänta sig mer Fed-höjningar och en ränta nära 4 procent. Räntan kommer på kort sikt att tappa lite, men därefter röra sig uppåt”, skriver investeringschefen.

Den nya centralbankschefen Jay Powell representerar kontinuitet från sin föregångare Janet Yellen, men det kan vara ett farligt antagande.

“Powell kan komma att höja räntorna med mer än vad som var förväntat under Yellen för att han måste om det visar sig att den amerikanska ekonomin, förstärkt av finanspolitiken, börjar överhettas. Marknaden kan ha tagit en andningspaus men räntorna kommer fortfarande att stiga under de kommande året eller så, enligt min mening”, skriver Iggo.

Anna Sundström, Finwire
Please follow and like us: