Bubbligt och knepigt när det är dax för rapporter

Nu är jag tillbaka kära läsare!

 

Efter ett långt och skönt juluppehåll, då batterierna blev ordentligt laddade, har året dragit igång i ett rasande tempo. Tycker att det hittills har varit en hel del att smälta och kommande rapportperiod kanske kan räta ut de stora frågorna för året lite.

 

Kanske är det de här tre graferna som är mest intressanta just nu. Långräntorna i USA fortsätter uppåt och ligger nu över 2.6%. Det är en rejäl spike uppåt vi sett sen dippen i somras och tidiga hösten. I en helt normal värld borde en sån miljö innebära press på aktier och en starkare USD. Vi har sett precis tvärtom! Amerikanska aktier är hetare än nånsin och det rings i ATH-klockan i stort sett varenda dag. Som den gode Lonewolf skrivit om, det råder eufori! På obligationsmarknaderna är det tydligt att de tagit till sig uttalandena från Kina att de vill diversifiera sin valutareserv och ser över alternativ till långa amerikanska räntepapper. Det är i varje fall min tolkning på det hela. Det har i sin tur satt ytterligare press på USD som tappat rejält med mark mot EUR och även SEK.

 

 

 

 

Just det ja….VIX är fortfarande lågt. Men här finns det kanske mest intressanta. Vi har sett ett upptick, om än litet…, samtidigt som marknaden bullrat på uppåt. Lite tidigt att dra några slutsatser kanske, men det börjar bli många divergenser nu, precis som det ska vara vid en major top om ni minns!

 

Allt det där bubbliga och galna har vi nu med oss in i rapportperioden där man nog får säga att förväntningarna är skyhöga! Redan innan vi kommit igång så har vi fått en hel del vinstvarningar och reaktionerna på dem har i vissa fall inte varit nådiga….Scandic Hotell har tappat 27% sen sin vinstvarning och NetEnt är ner över 20%. Sandviks finska konkurrent Metso har fallit 6% sen de varnade. Andra bolag som varnat är Skanska, Billerud, Stockmann och Byggmax. Ganska gemensamt för alla utom kanske Scandic är väl att det är relativt bolagsspecifika händelser som tvingat fram nedjusterade prognoser från bolagens sida.

 

Bubblig marknad och höga förväntningar låter som ett recept på potentiellt kaos! Jag har själv gått emot det amerikanska aktiegodståget och är kort Dow Jones för stunden. Självklart sitter jag allt annat än rätt och det hela kommer säkert sluta med en gråtstopp någonstans precis där uppe där marknaden vänder ner. Jag har mer VIX än jag haft tidigare och de kostar självklart de med. Det är verkligen emot bättre vetande, men samtidigt tycker jag att gummisnodden är så nära den yttersta gränsen uppåt när det gäller USA att det väl ändå inte KAN gå upp så mycket mer utan en rejäl rekyl neråt. Jag märker när jag skriver om det att handlar mer om önsketänkande än rationellt beteende. Men det liknar ju 1987 det här….

 

Rapportperioden må sträcka sig över några veckor, men i egentlig mening tror jag vi har facit redan på fredag. De stora frågorna som jag ser det är väl tillväxten i verkstad, bostadsmarknadseffekter, bankernas påverkan av förstnämnda och självklart USD. Tillväxten tror jag kommer vara bra, men här är förväntningarna väldigt höga, Den svaga dollarn har hjälpt råvaror och basmetaller en hel del och tanken har väl varit att det ska driva capextrenden och därmed toplinetillväxten i verkstad. Det är inte i det här kvartalet vi kommer trilla av en klippa direkt, men som sagt – förväntningarna är HÖGA! Facit här ges av Caterpillar på torsdag och Atlas Copco på fredag. Kone kommer med sina siffror på torsdag de med och de brukar vara en ganska bra Kinatermometer. Alla kommentarer kring valutaeffekterna blir viktiga och jag tror vi kommer se amerikanska bolag lägga så mycket fokus de kan på EPS ex-fx för att lyfta fram driften.

 

Bostadsutvecklingen då? Ja, det är en ganska stor fråga och lite vägledning får vi av NCC som också rapporterar på torsdag och hela facit ges väl av JM som rapporterar nästa vecka. Känslan är väl att det inte längre är bottenfruset på bostadsmarknaden, men nybyggen är fortsatt lika stendöda som Kevin Spacey’s karriär. Det här är rapporter som kommer påverka kanske framförallt nischbankerna, detaljhandel och kök utöver själva bostadsutvecklarna så klart. Området tror jag är viktigt för den svenska kronan med, så det här är verkligt viktiga rapporter! Storbankerna kommer bli intressanta här med, då lånetillväxten antagligen bromsas ytterligare och kanske får vi några kommentarer kring hur det kan påverka kreditförlusterna framöver. To soon för det tror jag, men hoppas kan man alltid. Nordea är först ut med sin rapport på torsdag.

 

Så jag tänker så här: torsdag och fredag är två dagar som kommer sätta tonen för kanske större delen av våren….Fram med kaffetermosen och ställ pottan under tradingdesken, för det kan bli stökigt! Antagligen önsketänkande igen…

 

Madz

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.