Coronaviruset 2019-nCoV

För cirka en månad sen var det ofattbart att ordet “Corona” skulle förknippas med något negativt. Idag sprider det ordet skräck överallt. Viruset i Wuhan börjar få spridning över hela världen. Bör man bli panikslagen?

Ingen vet säkert hur viruset nådde människorna men en teori är att man på matmarknaden i Wuhan sålde ormar som hade ätit fladdermöss (eller bara fladdermössen direkt) som hade viruset i sig. Fladdermöss är immuna mot gruppen coronavirus och kan därför ha viruset i sig utan att bli sjuka. Foliehattsteorin är att marknaden i Wuhan ligger 30km från ett av världens främsta labb inom utveckling av biologiska vapen och att det på något vis har lyckats hitta sig ut till matmarknaden.

Senast världen fick bevittna något liknande var det år 2003 när SARS spred sig snabbt över Kina och drabbade över 8000 människor varav 800 av dessa omkom. Precis som SARS verkar coronaviruset vara dödligare ju äldre man är. 

Vad är skillnaden som man känner till i nuläget mellan SARS och coronaviruset? Inom ett dygn får man oftast första symptomet i form av feber. Coronaviruset 2019-nCoV visar inga symptom i första skedet vilket innebär att en människa kan vara smittad i flera dygn och inte känna av det. Hur många kan man smitta på en promenad till affären? Det betyder att viruset lämnade landet långt innan man upptäckte det, därav fall runtom i världen. Sedan första upptäckta fallet i Wuhan har många människor lämnat Wuhan Tianhe International Airport i alla möjliga riktningar.

Samtliga virus har en R0, basic reproduction number vilket ger en indikation på hur snabbt viruset sprider sig i en population. För jämförelsens skull så hade SARS en R0 på 2-5. Eftersom coronaviruset är i en tidig stadie där många smittade inte vet om det ännu eftersom de inte har märkt av biverkningarna är det alldeles för tidigt att kunna ge en siffra. Men det man kan konstatera är att den liknar SARS något enormt. 

Ska man se det från den ljusa sidan så har Kina erfarenhet av att hantera denna typ av kriser. En infrastruktur som U-länderna runtom i Asien inte har tillgång till. Wuhan fick ett lån på 2 miljarder yuan ($262m) från The China Development Bank för att få viruset i staden under kontroll.

I dagsläget sitter 80 miljoner människor i 10 olika städer i Kina i karantän för att undvika spridning. Detta drabbar inte bara den inhemska konsumtionen utan samtliga sektorer i olika utsträckning. I fredags fick vi se säljare i USA vilket gjorde att vi fick den svagaste veckan sedan augusti. Jag tror att det kommer att fortsätta inledningsvis nästa vecka. Sedan kommer det vara väldigt beroende av hur virusspridningen utvecklar sig. FED på onsdag gör att nedsidan är någorlunda begränsad.

OBS. Jag är ingen expert. Jag skriver inte detta för att sprida någon rädsla utan försöker enbart bena ut den information vi har. Historiskt har man inte kunnat lita på en kommunistisk diktatur vilket gör att jag är osäker på om man kan göra det i detta fall med de siffror vi får. Det finns en övervägande risk att siffrorna är mycket värre. Det jag vet är att de gör allt i deras makt för att stoppa viruset. Det är alldeles för tidigt att dra några större slutsatser huruvida coronaviruset blir en global pandemi eller ej. WHO tycker inte att det är ett kritiskt läge ännu. Man kan läsa mer här.

Jag tror att man ska vara beredd på tvära kast på marknaden så länge viruset inte är under kontroll. Man kan följa viruset via bloomberg. Antalet smittade tickade obehagligt många gånger medan jag publicerade artikeln: https://www.bloomberg.com/graphics/2020-wuhan-novel-coronavirus-outbreak/

//Paper Chaser

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.