Dax att reflektera mera

Det är nu en knapp månad sedan som en av de största regleringarna på finansmarknaderna någonsin trädde i kraft. MiFID2 är en enorm koloss av nya regler som fokuserar på att öka transparansen för konsumenterna. Arbetet med MiFID2 har pågått länge och har kostat miljardtals kronor för finansbranschen. För oss traders har det varit svårt att överblicka vilka konsekvenserna skulle bli och rädslan har på sina ställen varit stor att det skulle ta död på “yrket” mer eller mindre.

 

För egen del kan jag konstatera att min upplevelse av förändringarna är att jag inte märker av några förändringar. Jag har inga problem med sämre volymer och jag känner att jag hela tiden kan handla på både de volymer och de priser jag ser i skärmen. När jag diskuterat hur andra traders upplevt den senaste månaden är det ganska spritt. Spritt i den bemärkelsen att vissa svär och spottar och känner sig frontade av algos mer än nånsin och att det är omöjligt att handla volym. Å andra sidan är det många som har haft sina absolut bästa månad någonsin i januari och konkluderar att “Miffo-2” är helt irrelevant för möjligheterna att tjäna pengar som trader. Min konklusion blir att hur ens handelsmönster ser ut är det som avgör upplevelsen. Jag handlar själv till absolut största del large caps och när jag kollade igenom mina notor för året so far hittade jag NOLL avslut på Aktietorget. Kanske är effekterna mer kännbara för de som livnärt sig på att handla småbolag? Och, MiFID2 reglerar inte kryptovärlden….kanske får vi en flytt av fokus hos många traders åt det hållet.

 

Det är nog en allt för kort period gången för att göra en djupare analys av läget. Sannolikt kommer marknadsaktörerna anpassa sig gradvis och saker tendera att mean-reverta mot hur det sett ut innan. Eller så gör det inte det. Stora förändringar ger anledning att reflektera över hur ens modeller och processer ser ut. Det kanske bästa med jobbet som trader är den omedelbara feedbacken på sin insats. Men, it works both ways. Går det dåligt känns det lika fort som när det går bra. Fördelen med att det fungerar så är att det går fort att lära sig vad som funkar och inte, och samtidigt anpassa sig därefter.

 

I höstas var jag och lyssnade på Kjell Enhager. Han är coach inom näringsliv, kultur och idrott och har föreläst för hundratusentals personer genom åren och coachat både företagsledare och idrottsstjärnor till framgång. Jag tog med mig en del av det han pratade om och har låtit det gro sen dess. Vad säger han som kan förbättra mig i rollen som trader och hur kan man jobba med hans modeller för att kliva ännu ett steg vidare uppåt? Undermedvetet har jag jobbat med väldigt mycket av det här under flera år, både i rollen som trader och som förälder/människa/man. Går man genom stora förändringar på det privata planet så kan man antingen lära av det eller fortsätta framåt och göra om samma misstag igen senare. Jag valde att försöka lära mig.

 

Med hjälp av min i paint skapade bild av ett fyrekrat hjul kan man komma ganska långt. Enhager kallar det här för ett livshjul och det är helt och hållet hans grej jag knycker här. Han säger så klart massa bra grejer utöver det här och jag kan varmt rekommendera er att lyssna på honom om ni får möjlighet. Läs mer om honom här

 

Om du börjar med att titta på vad det är du gör om dagarna när du handlar. Vilka egenskaper är i spel? Sannolikt så har du nu en lista som säger en hel del om hur du tjänar dina pengar på aktie- och terminsmarknaderna. Stoppa in dem i hjulet och sätt ett betyg på hur bra du är på till exempel riskvilja, trendanalys, entry och exits. En ganska enkel bild kommer nu att skönjas av hur du är som trader. Kanske behöver du göra 2-3 hjul för att täcka in allt som du tycker är viktigt. Ta nu en av alla dina egenskaper som du betygsatt i hjulet och stoppa in den i ett nytt. Bryt ner i ännu mindre delar dina entrys eller exits eller vad du nu vill titta på. Du kommer få en bra bild av vad du är bra på och vad du är mindre bra på, eller inte nöjd med kanske snarare. När du identifierar dem på det här sättet är det lättare att gå vidare med en tydlig action-plan för hur du ska kliva upp en nivå på de olika områdena och vad du tänker att det kommer att ge dig. Det viktiga är sedan att följa upp regelbundet för att se hur man utvecklas och hur det påverkar ens intjäning.

 

Nu kan det vara så att det finna andra saker som är viktigare för dig än att maximera intjäningen som trader. Det handlar om drivkrafterna i ditt liv. Jag tror att det är väldigt bra att fundera över vad det är som driver en och vart man vill komma. Och jag tror att övningen du kanske kommer att göra med din trading efter att ha läst det här är något du bör göra med allt annat i ditt liv också. För egen del så har arbetet med hur jag jobbar verkligen gått hand i hand med att hitta rätt balans i det som verkligen betyder något i livet, nämligen relationer och hälsa.

 

Han är rätt klok Mr Miyagi!

 

Madz

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.