Den heliga graalen

I torsdags presenterade Immunicum fas II data från Mereca-studie med läkemedelskandidaten ilixadencel. Bolaget kommenterade resultaten som positiva och att det helt klart finns potential att fortsätta arbeta med substanserna. Marknaden däremot, sa klart och tydligt ifrån.

Det som visar att marknaden är ineffektiv är kanske framförallt datan från biotechbolag brukar ha ett brett tolkningsspektrum. Immunicum eller vilket annat biotechbolag som helst utgör ett bra exempel för det.

 

VDn för Immunicum går ut i DI och säger att företaget har funnit ”Den heliga graalen”. Marknadsreaktionen sa något helt annat. Aktien öppnade upp 15% för att senare på eftermiddagen vara ner 20%. Dagen därpå tappade den ytterligare 20%. Det visade sig även att under dessa två dagar hade Marshall Wace kortat 0.75% av aktierna i bolaget. Vem ska man lita på, VDn som ska vara en av dem mest insatta eller marknaden som väljer att handla ner bolaget drastiskt?

 

 

Om man nu anser att resultaten är så fantastiska, varför visar man inte det med handling? Varför belånar man inte huset, svärföräldrarna och allt däremellan och köper aktier? Ord som inte backas upp av handling är föga värda. Att utstråla denna typen av positivitet borde vara nästintill olagligt när det inte är så positivt som man försöker få det att verka, men Finansinspektionen har alldeles för mycket att göra med enpetarna. Det tråkiga i sådana fall är att det är alltid desinformerade småsparare som får ta smällen.

Detta är verkligen anledningen till varför man ska vara skeptisk till allt som sker på de mindre listorna. Ett ramavtal på flera tiotals miljoner brukar initialt ge en reaktion uppåt, men sedan visar det ofta sig att avtalet kom från en korvkiosk i Asien som inte har i närheten av dessa pengar. Kolla på till exempel GOMX eller MyFC vars aktier fallit >90% från deras högsta.

Slutligen vill jag höja ett varningens finger för alla överoptimistiska insynspersoner, framför allt på de mindre listorna som ska ta över världen om 3-5 år. Generellt så är det snarare en garanti för en emission. Jag vet inte om det är så i detta fall, men “graalen” som Immunicum hittade måste ha varit fylld med lös, illaluktande substans. 

Disclaimer: Jag har en långposition i bolaget som jag kommer avyttra inom kort tid.

 

//Paper Chaser

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.