E-handeln upp 16 procent i september enligt PostNord

Postnords senaste e-barometer visar att konsumtionen på nätet steg med 16 procent under september, jämfört med samma månad föregående år. 

Fördelat på kategorier var ökningen som mest tydlig bland dagligvaror, heminredning och möbler samt sportprodukter. Barnartiklar och leksaker fortsatte även denna månad att släpa efter med en svag försäljning sett till fjolårets jämförelseperiod.

De varor som e-handlades mest var mode, skönhets- och hälsoprodukter samt böcker och media.

Antalet svenskar som handlade via nätet uppgick till cirka 63 procent av befolkningen, vilket är i linje med nivån för helåret.

E-handelsinköpen från utlandet var fortsatt höga och i september handlade cirka 18 procent av svenskarna paket från en utländsk sajt. Kina är fortsatt det mest populära landet att köpa varor ifrån.

”Andelen konsumenter som e-handlar har legat stabilt på cirka 6 av 10 under året. Däremot ökar alltid andelen inför julen, där bekvämligheten blir än viktigare. Det blir också spännande att se hur mycket större genomslag Black Friday, den stora readagen, får inför julhandeln i år. Jag tror att det kommer bli ett stort rekord”, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord Sverige.