Effekten av skärpta amorteringskravet bör inte överdrivas enligt Nordea

Det skärpta amorteringskravet kommer att dämpa bostadspriserna ytterligare, men effekterna bör inte överdrivas. Det skriver Nordeas chefanalytiker Andreas Wallström i en kommentar till dagens regeringsbesked.

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelade vid en presskonferens på torsdagen att regeringen säger ja till Finansinspektionens förslag om en skärpning av amorteringskravet.

De nya reglerna, som innebär att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt, kommer därmed införas i mars nästa år.

Enligt Finansinspektionen bedöms 15 procent av de nya bolånetagarna påverkas av det skärpta amorteringskravet. För Stockholm är siffran 30 procent. Som en konsekvens bedöms bostadspriserna sjunka med 1,5 procent för riket som helhet och med 3 procent i Stockholm.

Det skärpta amorteringskravet innebär dock ingen vändpunkt för den framtida prisutvecklingen, enligt chefanalytikern.

“Så länge bolåneräntorna är parkerade på nuvarande låga nivåer är det svårt att se större prisrörelser. Vi behåller vår prognos om överlag stabila bostadspriser framöver, även om veckostatistik indikerar att priserna har fortsatt något nedåt även i november”, konkluderar Andreas Wallström.

Please follow and like us: