Elektas stororder till Nya Karolinska Sjukhuset i fortsatt blåsväder – SvD

Medicinteknikbolaget Elekta stororder till Nya Karolinska Sjukhuset i fortsatt blåsväder, skriver Svenska Dagbladet på onsdagen.

“Det var förra året som Elekta i hård konkurrens vann en upphandling från Nya Karolinska. I juli uppdagades problem med att installera mjukvaran, problem som nu visar sig kvarstå även i augusti, enligt dokument SvD tagit del av”, skriver tidningen.

Det var i början på juli som medicinteknikbolaget Elektas leveranser av utrustning till NKS underkändes av en oberoende besiktningsman. Brevväxling mellan Elekta och Stockholms landsting visar att utrustningen misslyckades med att få godkänt på mer än 15 tekniska krav specificerade i upphandlingen.

Stockholms läns landsting hävdar att Elektas problem med leveransen innebär kontraktsbrott. Något som Elektas jurist inte vill kännas vid, enligt dokument som SvD tagit del av.

Ordern till NKS är en av de största någonsin för Elekta.

– En hävning av avtalet finns som ett alternativ, men vi hoppas och förutsätter att de levererar enligt avtalet, säger Anne Rundquist, chefsjurist och ordförande för den styrgrupp som ansvarar för halvmiljardupphandlingen åt Stockholmslandstinget.

Hon påpekar att medicinteknikbolaget Elekta inte levererat som de ska till den sista juni men att det också står i avtalet hur man ska lösa en sådan situation.

– De lovade att leverera men även den tidsfristen har passerats så nu har vi begärt ytterligare en rättelse och en revision som ska vara klar i början av september. Det ska sedan följas upp med en slutbesiktning den 15 september, säger Anne Rundquist.

I samma brev ges Elekta en tidsfrist till 14 september att rätta till de problem som landstinget tar upp. Senast då måste alla villkor i kontraktet vara uppfyllda. Redan dagen därpå, den 15 september vill landstinget kunna göra sin inspektion.

Elekta bemöter i ett skriftligt svar till SvD uppgifterna om kontraktsbrott och att bolaget inte levererat som det ska.

”Vår syn är att vi har levt upp till villkoren i kontraktet fullt ut och vi är övertygade om att vi kan leverera exakt det som vi har kommit överens om med Stockholms läns landsting.”

”Vår uppfattning är att det förekommer diskussioner inom ett flertal områden, men inget kontraktsbrott, så vi förstår inte den kritiken”.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.