Hedgefonder backade på bred front i oktoberfrossan

Den breda nedgången på aktiemarknaden under oktober drabbade också svenska hedgefonder. Det framgår av en genomgång som Di låtit göra.

Di skriver att den marknadsutveckling som sågs under månaden, med stora aktiefall kombinerat med slagig handel inom valutor, räntor och råvaror, borde kunnat vara en bra miljö för dessa fonder. Så blev dock inte fallet, varken i Sverige eller internationellt.

Enligt Morgan Stanleys analys ser höstmånaden ut att bli den värsta månaden för hedgefonder sedan finanskrisen 2008, skriver affärstidningen.

Det gäller kategorin Global Equity Long Short, aktiebaserade hedgefonder. De hade rasat med drygt 6 procent den 24 oktober. Ett globalt index över branschen, HFRX Global Hedge Fund, var den 29 oktober ned med 5 procent sedan årsskiftet.

Bland de svenska hedgefonder som Di tittat närmare på har tre av fyra backat under månaden, en handfull ligger kring noll och bara en fond, Aktie Ansvar Kvant, lyckades skapa positiv avkastning. Hälften av fonderna ligger på minus från årsskiftet.

Jättefonden Brummer Multi Strategy (BMS), backade hela 4 procent under månaden och är därmed ner 0,8 procent på året. Det är den enskilt sämsta månaden för fonden sedan starten 2002.

En av Brummers fonder som ingår i BMS är Lynx. I fondbolaget Lynx ingår också daglighandlade Lynx Dynamic som hade en mörk månad med en nedgång på 4 procent.

SEB:s trendföljande fond, SEB Asset Selection, backade med drygt en procent under oktober och befinner sig i bottenskiktet av svenska hedgefonder i år med en nedgång på 8 procent.

Den trendföljande hedgefonden RPM Galaxy tillhörde månadens stora förlorare med en nedgång på 18 procent.

Catella som förvaltar drygt 12 miljarder kronor i fonderna Catella Hedge och Nordic Long Short Equity upplevde också en utmanande månad. Den senare fonden, som är aktiefokuserad, backade med drygt 7 procent medan Catella Hedge klarade sig bättre. Ingen av fonderna visar positiv avkastning sedan årsskiftet.

Jonathan Furelid, Finwire

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.