Första halvan

Tiden tickar på samtidigt som vi har lagt ännu ett positivt halvår bakom oss. Första halvåret har varit ytterst generöst intjäningsmässigt men som vanligt är man inte nöjd. För alla indexkramare måste det ha varit ett magnifikt halvår, hade snittavkastningen legat på denna nivå tror jag att till och med jag hade haft det mesta i indexfonder.

För min egen del har det gått rätt bra i absoluta tal men tyvärr inte lika bra i procentuella termer som tidigare år, detta främst beroende på avsaknad av riktigt bra lägen i annat än i Bitcoin. 

Det är av yttersta vikt att påpeka riskerna med denna typen av börsuppgångar. Det blir “väldigt lätt” för många att tjäna pengar och då tenderar flertalet nyuppkomna börsexperter att röra sig ut på riskskalan då allt annat är missade möjligheter att göra storkovan. Förstår ni att Facebookgruppen aktieraketer har 50.000 medlemmar?

Som jag skrev i min och fågelns halvårsuppdatering med våra calls så tror jag att vi kommer att fortsatt ha låga räntor vilket kommer att gynna fastighetssektorn. Jag är en stark förespråkare av “Put your money where your mouth is”, därför har jag nyligen köpt en bostadsrätt utöver mitt nuvarande boende. Det är ett renodlat renoveringsobjekt, så en del helger går åt där vilket gör att jag ibland hamnar efter med krönikorna, ber om ursäkt för det. Jag sover dessutom mycket bättre om nätterna när alla ägg inte ligger i börskorgen.

Jag har från och med april avslutat (tills vidare) all form av indexhandel. Främsta anledningen till det är att jag känner att det inte betalar sig som det borde sett till den risk man tar och den tid man lägger ner. Det är som otroligt mycket mer komplext att handla OMX, DAX och SPX än till exempel en altcoin. Priset ljuger ofta och ett uttalande kan förändra hela spelplanen radikalt. Dessutom är inte courtaget lika fördelaktigt som på exempelvis krypto eller aktier, därför blir min aktiva handelsstil inte lika effektiv. Någonstans måste man fråga sig “Vad är mitt avkastningsmål?” och “Kommer jag att nå mitt avkastningsmål genom att handla denna tillgång?”. Det är den andra frågeställningen som gör att index inte passar mig alla gånger.

Jag kommer trots det att leta kortlägen mot slutet av året, vi har trots allt magisk uppgång i ryggen och jag tror att många kommer att leta lägen för att justera ned exponeringen.

Som jag nämnde tidigare har t.ex. Aktieraketer på facebook växt till sig enormt på sistone. Anledningen för att gå med kan vara att man har en polare som har gjort ett börsklipp via ett tips från aktiegruppen. Så man går med, chansar på något som kanske till och med blir bra. Sedan är man fast. I takt med att uppgång påbörjas bildas också en grupp fanatiker (kanske mer känt som sekt) vid sidan av aktien som på något sätt alltid kan motivera 1000% högre priser över dagens ytterst blygsamma kurs. Jag som “proffs” köper inte drömmar så jag gör inte det misstaget. Istället köpte jag ett sydkoreanskt gamingbolag som heter Gravity. Efter en nedgång på dryga 40% och halva finanstwitter som skriker om P/E-tal och hur billigt det är så ger man sig givetvis in på 53 USD, köper lite mer vid 51 och en sista gång vid 49. Sedan åker man till 45, 44, 43…. Jag har tagit stoppen för att jag tycker att den känns helt värdelös handelsmässigt. Förlusten blev inte stor men jag är lite förvånad över mig själv att jag återigen hamnade i den fällan. Alla potentiella köpare har byxorna fulla och väntar på en uppstuds för att lätta av. Snart kommer dock en rapport som blir väldigt intressant.

Årets resultat har dopats något enormt av Bitcoin men trots uppgångarna tror jag att det finns mer att hämta. Jag avvaktar med att köpa kring 9000-10000 utan tror att vi kan få en dipp hela vägen ner till 8200. Tar vi årshögsta vid 14.000 blir det att öka exponeringen rejält. 

Men tills dess är det som vanligt, bara att rida bullmarknaden!

//Paper Chaser

Disclaimer: Jag äger inte aktier i Gravity.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.