Greg Abel favorit att ersätta Warren Buffett som vd för Berkshire Hathaway

Warren Buffett i samtal med USA:s förre president Barack Obama. Official White House Photo by Pete Souza

Greg Abel är sannolikt den som vid något tillfälle kommer att få ta över som vd för investeringskonglomeratet Berkshire Hathaway efter Warren Buffett. De flesta pilarna pekar i alla fall i den riktningen, uppger Bloomberg News reporter Noah Buhayar.

Det som talar till Greg Abels fördel är hans ålder på 55. Det sätter honom i förarsätet mot den andra kandidaten Ajit Jain som är elva år äldre. Till det har Ajit Jain redan fått uppleva vissa hälsoproblem som försämrar hans odds.

En annan faktor som ger Greg Abel överhanden är att han sysslar med energi och Ajit Jain med försäkringar. Traditionellt har försäkringar haft en central roll i Berkshire Hathaways investeringsfilosofi. Men på senare tid har inte det riktigt stämt längre och Berkshire Hathaways stora påfyllningar har nyligen varit i bland annat IT-jätten Apple.

Det har också talats om att Berkshire Hathaway kan komma att delas upp den dag då Warren Buffett avlider. Själv dementerade han den möjligheten under den årliga bolagsstämman tidigare i år men sade att om han ”dör ikväll så kommer aktien att gå upp imorgon”.

Warren Buffett är 87 år gammal. Han har varit vd för Berkshire Hathaway sedan 1969.