Heliga Graalen

Vad är det som egentligen gör en trader till en bra trader? Jag tror att ni vid det här laget redan känner till att ingen trader är den andra lik. Varje trader har en egen strategi, ett eget synsätt på de finansiella marknaderna. Men var ligger egentligen våran ‘edge’?

Den frågan som jag kanske avskyr allra mest är “vad är din strategi”? Precis som jag sa i podden, så är frågan alldeles för bred och komplex. Alla tillgångar handlas helt olika och just därför behöver handelsstilen alltid anpassas. Bryter du ner samtliga tillgångar till deras grundstenar, vilket enligt mig är inget annat än köpare och säljare, så är de alltid olika stora och olika till antal vilket gör att ingen price action är blir den andra lik.

Jag ska redan nu skriva något så kontroversiellt som att vilken strategi som helst kan fungera i marknaden, det handlar bara om vad för tidsram du använder, vilken marknad det handlar om och vilken personlighet du har. Får du detta pussel att gå ihop så kommer du att bli en vinnare. Av just denna anledning kan jag inte berätta för dig om hur just du kommer att lyckas. Kan man tjäna pengar i marknaden genom att “följa trenden”? Absolut. Kan du lyckas genom att “gå emot trenden”? Utan tvekan.

Hitta en strategi som passar dig, bli bekväm med den, lär känna dig själv.

Hur ska man då veta hur man ska göra? Svaret är egentligen rätt simpelt: Gå ut i marknaden och experimentera. Det kan tyckas låta väldigt klyschigt men i just mitt eget fall har det varit väldigt applicerbart. Som jag har nämnt tidigare så fick jag inte vägledning från erfarna människor som hade varit i marknaden under en lång tidsperiod. Jag blev inkastad i djungeln och lärde mig därmed att överleva på egen hand. Det finns både bra och dåliga sidor, men det som har varit nyttigt är att jag fick bilda min egen uppfattning om hur marknaden fungerar.

Av samma anledning tycker jag att man aldrig ska låta någon berätta för dig hur du ska göra. Du kan undersöka hur andra gör i inspirations- och motivationssyfte, men att försöka kopiera någons strategi är helt fel. Det finns en helig graal, men den som har hittat den kommer aldrig att dela med sig av den om den verkligen är helig (förutsatt att den överhuvudtaget finns).

Om vi ska ta en sekund och studera typisk “trader wisdom”, som kanske kan anses vara delar av den heliga graalen så ser de ut som följande (taget från Steve Burns, en välkänd trader på Twitter):

  • Overtrading
  • No edge
  • Random
  • Emotional
  • Fight trends
  • Big losses

 

Den första är kanske den dummaste. När jag handlar så försöker jag vara i marknaden hela tiden. Jag försöker att vara så delaktig som jag kan då ekvationen för mig alltid har varit tid x edge = intjäning. Ju mer tid man lägger ner desto bättre blir din edge och desto större blir intjäningen.

No edge och random går hand i hand men om man inte har en edge och inte testar sig fram i att försöka identifiera mönster, så kommer man aldrig att göra framsteg. Du ska aldrig tro att pengarguden att komma och knacka på ytterdörren och säga “hej, följ med mig här för nu ska jag visa dig hur du ska göra tjen.”

Att vara känslosam ligger i människans natur. Vi upplever alltid på ett eller annat sätt känslor. Svårigheten ligger i att kunna hantera dem på ett bra sätt. Om man får känslor man är obekväm med så ska man alltid försöka att förstå varför dessa uppstod i första hand. Tog jag för stor position? Lät jag förlusten bli för stor och ohanterbar? Handlar jag dåligt för att livet utanför börsen inte klickar? Du måste alltid våga ställa dig dessa frågor och kanske framför allt lära dig att ta itu med dem.

De två sistnämnda är något jag kämpar med på vardaglig basis. Jag går emot trender väldigt ofta (vad är egentligen en trend och varför fungerar ma200 bättre än ma122?) och tar stora förluster periodiskt. Men jag är bekväm med det och det fungerar för mig.

//Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.