Inflationär kollaps

Centralbankerna jagar inflation. De tar till metoder som många anser vara väldigt drastiska och kan få stora konsekvenser långsiktigt. Vi har sett FED, ECB och inte minst Riksbanken sänka räntorna och expandera sina balansräkningar. De tydligaste effekterna av detta syns kanske i Sverige där kronan är på 50-årslägsta.

I veckan lanserade ECB ett nytt lånepaket, Targeted longer-term refinancing operations (TLTRO), som innebär att europeiska banker får låna pengar av ECB till fördelaktiga villkor för att, återigen, stimulera ekonomin. Dessutom skulle räntan ligga oförändrad året ut. Marknaden började initialt med en tjurrusning då detta räddningspaket kom tidigare än väntat, men började säljas av när ECB-konferensen var slut då det tidigare i veckan hade gått rykten om just dessa åtgärder. I kombination med detta sänktes även prognosen för Eurozonens BNP från 1.7% (som tillkännagavs i december) till 1.1% för 2019. Detta är alltså med de nya stimulanserna inräknade.

Var lämnar det lilla Sverige? Sverige, som är extremt exportberoende blir påverkat i allra högsta grad. Ca 70% av all export går till Europa. Knappt någon tillväxt och kanske ännu mindre inflation. I denna svaga ekonomiska utveckling försöker Riksbanken hitta inflation.

Minst tre gånger i veckan är det någon från Riksbanken som är ute och pratar om hur undervärderad kronan är. Trots kommentarerna fortsätter kronan att tappa mark mot andra valutor vilket tyder på att förtroendet för Riksbanken börjar eroderas något extremt.

Sedan årsskiftet har kronan tappat 6.55% mot dollarn, vilket innebär att om din aktieportfölj är upp 6% i år så är du minus ca 0.5% i dollar om du endast haft exponering mot svenska aktier. Bolag som har kostnader i dollar och säljer i Sverige får 6% mindre betalt för sina varor i här idag än för två månader sedan vilket kan vara förödande i lågmarginalbranscher. Dessa bolag kan inte göra annat än att höja priserna, voilá inflation!

Många handlar förmodligen på Ebay eller Alibaba där kostnaderna är i dollar, även där måste man betala 6% mer idag än för två månader sen. Ska inte inflationstakten ligga kring 2% per år? Lyckas man inte fånga upp denna inflation är måttet uppenbarligen föråldrat eller rentav trasigt.

Vad kan en centralbank göra i en situation där inflationen står still (stiger) samtidigt som den inhemska valutan kollapsar? En bra start vore såklart att höja räntan. Men hur ska det gå till när skuldsättningen bland hushåll är på rekordnivåer samtidigt som bostadsmarknaden med alla nyproduktioner i spetsen är i en extremt fragil situation där man dessutom diskuterar att ta bort ränteavdraget? Ingves har gått ner i split.
Jag måste tyvärr vara blind då jag inte ser särskilt mycket stabilitet när jag kollar på hur kronan har utvecklats mot dollarn senaste åren. Vad tycker du?

//Paper Chaser

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.