Jag är 100% säker

Vilka affärer kostar allra mest? Svaret är ganska simpelt. För att man ska förlora mycket pengar krävs det att man tar en stor position. När tar man en stor position? När man är helt säker på att man gör ett riktigt kap.

För att lära sig att handla bra krävs det att man studerar marknaden. Marknaden är dynamisk vilket är anledningen till att en aldrig kan bli fullärd. Påstår någon något annat så är det en stor lögn. Men när du har “ganska bra koll” är det dags för nästa steg.

Jag gjorde stora framsteg i min handel när jag insåg följande: Marknaden består av en ändlig mängd aktörer. Du är en av dem. Alla dessa aktörer förändrar sina strategier och beteenden konstant. Därför blir det lättare att studera dig själv än andra.

Jag, liksom många andra har alltid sagt att det bästa och snabbaste sättet att bli en bra handlare är att studera marknaden. Ju fler timmar, desto större “databas”, desto vassare edge. Men det är inte förrän jag började studera mig själv och hur jag agerar i marknaden som det verkligen släppte. Var jag för defensiv igår? Är jag för aggressiv idag? Så när marknaden visar ett läge stannar jag oftast upp och känner efter. Idag sker det givetvis mer undermedvetet. Är detta ett bra läge? ÄR DETTA VECKANS LÄGE? Och det är just här det jävliga kommer.

Varje gång man tror att man ska göra en homerun så tenderar man att snubbla och bryta benet. Handlar du med hjälp av algoritmer så drabbas du kanske inte lika hårt av detta beteende. Men när jag är 100% säker på en affär så är den nästan alltid fel. Jag vet andra som känner precis likadant och det är verkligen ingenting som jag kan förklara. Men ibland tittar du upp i marknadshimlen och ser att alla stjärnor står helt rätt, det du inte ser är en komet som är på väg mot dig i full hastighet.

Det är just dessa affärer som blir de allra dyraste. Allt känns bra så, man tar lite större position än vanligt. Den går i fel riktning men det känns fortfarande ganska bra. “Jag ger det lite mer tid, det är trots allt ett dunderläge.” Något som i början skulle vara en tight stopp-loss blev en mer-slapp-än-vanligt-stopp-loss. Det är just denna faktor som skiljer en trader, från en jättebra trader: disciplinen att följa planen utan att låta känslorna ta över, oavsett hur bra läget verkar vara.

//Paper Chaser

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.