Jan Carlson kan bli ordförande för Ericsson enligt källor

Foto: Pixabay.
Ericsson förväntas med allt större sannolikhet kalla till en extra bolagsstämma under hösten i vilken man utser Autolivs vd Jan Carlson till ny styrelseordförande. Det skriver Dagens Industri i onsdagens utgåva.

”Enligt uppgifter till Di är det i det närmaste säkert att Ericsson håller en extra stämma under hösten för att välja en ny styrelseordförande, och väldigt mycket talar för att näste ordförande blir Autolivs vd och styrelseordförande Jan Carlson”, skriver tidningen.Affärstidningen ser samtidigt att Jan Carlson vid utnämning som oberoende från de tre största ägarna Investor, Industrivärden och Cevian, kan våga sig på att genomföra ett vd-byte i Ericsson.

”Att Ericssons nästa ordförande kommer fram till att en ny vd med mer erfarenhet av telekomindustrin måste rekryteras är sannolikt”, skriver Di.

Att Börje Ekholm, som bor i USA och är mer av en nödlösning som vd för Ericsson, kan vara på väg ut stärks även av att Jan Carlson själv saknar erfarenhet inom telekomindustrin.

”Många på aktiemarknaden, internt i bolaget och i industrin får svårt att acceptera om både vd och styrelseordförandeposten i Ericsson innehas av personer med så begränsad erfarenhet av industrin”, skriver Di.

Jan Carlson är sedan i våras medlem i Ericsson styrelse. En annan kandidat till styrelseordförandeposten i Ericsson kan vara Atlas Copcos tidigare vd Ronnie Leten, vilket SvD rapporterade om i helgen.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.