Kaos

I veckan fick vi bevittna den största veckonedgången på börsen sedan finanskrisen. Corona har nått Sverige. Bekanta ringer i panik och undrar om man ska sälja allt. Efter en lång tid av börsuppgång kanske man inte ska vara förvånad.

För min egen del så var jag kort in i veckan. Diverse bolag, terminer, ja till och med krasch-puts hade jag. Anledningen till det var förra veckans släpp i index utan några som helst nyheter. Problemet är att jag var ur all kortexponering redan på måndagsförmiddagen. Sedan var man givetvis på dippen. Man har blivit hjärntvättad av marknaden att det inte kan gå ner. Tills det faktiskt gör det.

Men nu har marknadsdynamiken har förändrats helt. Bra nyheter biter inte på samma sätt som för några veckor sedan. Exempelvis kom det en nyhet om att 80% Apples affärer i Kina var återöppnade. Marknaden tickade inte ens upp på det. Det var inte förrän FED kom ut i på fredagskvällen och började prata om att använda verktygslådan som marknaden kunde studsa.

En dipp kan man alltid hantera, två likaså. Men det tär verkligen på en när det kommer dipp efter dipp, överallt. När börsen äntligen kom upp i onsdags så började istället kryptovalutorna kollapsa. Bitcoin-ETFen fick återigen ett nej och marknaden fick äntligen en anledning att sälja. 

Vad händer härnäst? I morse rapporterade Kina ett Manufacturing PMI på 35.7, en siffra som är betydligt under finanskrisens lägsta om 38.8. Ett kinesiskt PMI på 35.7 är det lägsta någonsin. Trump avfärdar viruset helt och påstår att allt är under kontroll, något som kan komma att skada honom väsentligt kommande val. Sydkorea, Italien och Iran börjar få rejäla problem i vissa områden. I Sverige har man hittills identifierat 12 fall. Jag tror att man ska dra öronen åt sig om viruset bryter ut på riktigt i USA. Kom ihåg att det inte är dödligheten marknaden fokuserar på. Det är risken för den ekonomiska aktiviteten. Städer sätts i karantän. Stora evenemang ställs in. Många bolag med redan ansträngda balansräkningar kan få det tufft vid inställda betalningar från kunder.

Recepten för att inte drabbas av panik är att ha en plan. Jag har sagt det många gånger men känner samtidigt att det är viktigt att återigen påpeka det nu när börsen brinner. Vad kommer du att göra om marknaden går ner 10% till? 20%? När marknaden ger dig bra lägen är det viktigt att inte bli handlingsförlamad och det bästa sättet att inte bli det är att ha en plan.

Jag tror att det är många som tycker att det är väldigt skönt med helg. Visst har jag velat ha lite baisse, men detta var kanske lite för mycket på en gång. Förmodligen kommer vi att se en studs inledningsvis nästa vecka, därefter är det lite mer oklart. Se till att vila upp er, spännande dagar väntar.

//Paper Chaser

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.