Keep the powder dry

Efter en lång period utan volatilitet har vi de senaste veckorna fått uppleva den komma tillbaka med besked. Den självklara traden att korta VIX och långa marknaden i stort har varit melodin i två år men är nu över. Således kan man som investerare förvänta sig högre volatilitet framöver än vad som varit kutym sedan Donald Trump vann presidentvalet. 10-åringen i USA har inte heller handlats ned trots oron i aktiemarknaden vilket styrker min tro att räntemarknaden faktiskt har gjort sin långsiktiga botten.

USA börsen tappade ca 10 % från toppen till ”botten” och det är egentligen inget speciellt med tanke på senaste årets uppgångar. Det som dock sticker ut är volatiliteten. Den makalösa rörelsen i VIX var inte oväntad då den låga volatiliteten som varit främjat diverse strategier som historiskt sett inte ska överleva. Strategierna som går ut på att korta Vix och gå lång är en produkt av marknaden vi har haft och var dömda att få ett ”outlier event” emot sig. Efterdyningarna av detta kommer säkert ta några veckor men framförallt tror jag det kommer förändra styrkan i uppgångarna. Det finns inte samma volymer som kommer köpa index när VIX går ned, således kommer momentum på uppsidan inte vara vad den har varit.

Vart är vi påväg?

När jag tittar på diverse index kan jag konstatera att Europa, Japan och Russel brutit sina uppgångar från 2016. I Sp500, Dow och Nasdaq är trenden fortfarande intakt men har svårt att se dom klara av att hålla det på lite längre sikt. Därför är jag av åsikten att marknaden har toppat. Jag ser framför mig en uppstuds i samtliga index fram till slutet på Q1 för att sedan starta en längre nedtrend som varar fram till slutet på sommaren innan nästa studs.

Efter den volatila nedgången i början på februari har diverse aktörer varnat för att ett 1987 event står för dörren. För att göra denna jämförelse krävs det att vi reder ut lite missförstånd angående kraschen 1987.

19 oktober 1987 föll SP500 20% och VIX spikade otroliga 150%, 500 miljarder dollar försvann över natten och mäklarfirmor gick i konkurs etc. Den vedertagna anledningen till kraschen brukar sägas vara den dåliga handelsbalans-siffran som släpptes på fredagen ihop med en trend i att använda derivat-produkter. Detta stämmer men jag anser det vara för tunt för att förklara vad som föranledde ”den svarta måndagen”. Det som ofta inte tas i beaktning är att inflationen började ta fart i januari 1987. Det fick FED att böra höja räntan. 10-åringen i USA gick från 6,98% till 10,23% från januari till oktober. Den snabba uppgången i inflationen skylldes på en svag dollar och aktiemarknaden brydde sig knappt. Under sommarn började dock räntemarknaden känna av bristande likviditet och spreadarna började glida isär. Först den 25 augusti smittade det av sig på aktiemarknaden och sp500 föll sedan 16% från 25 augusti fram till 16 oktober. Kraschen och paniken kom inte alls från toppnivåer utan 16% under toppen. Det var alltså stigande inflation som ledde till problem i räntemarknaden vilket sen spred sig till aktiemarknaden (på vilken det hade uppstått en spekulativ trend i derivat).

Jämför vi med idag kan vi se att räntorna har stigit under hösten 2017, detta har lett till mindre likviditet i räntemarknaden (lägg till att FED trappar ner sina stödköp). Jag tror detta smittade av sig på en aktiemarknad där nya strategier med VIX hade blivit förstora. Alltså finns det större anledningar till nedgången i februari än en lönesiffra som media vill få det till. Gör man jämförelsen med 1987 tycker jag det är ett rimligt antagande att vi är någonstans mellan 25 augusti och 16 oktober 1987.

Därför höjer jag ett varningens finger för marknaden framgent och hoppas att alla håller krutet torrt.

Lonewolf

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.