Kerstin af Jochnick är SEB:s favorit till ny riksbankschef

Kerstin_af_Jochnick. Riksbankens pressbild.
Riksbanksfullmäktige har möte i morgon fredag klockan 10.00 och kan då komma att besluta om ny riksbankschef efter Stefan Ingves när hans mandatperiod går ut vid årsskiftet. Den tidigare favoriten enligt SEB:s enkäter, Karolina Ekholm, ser ut att vara borta från listan eftersom Alliansen och SD anser att hon i rollen som statssekreterare har för tydlig partipolitisk koppling. 

Spekulationerna kretsar nu kring interna kompromisskandidater: Fortsatt mandat för Ingves eller Per Jansson, vilket i båda fallen skulle vara en signal om fortsatt expansiv penningpolitik. Ett internt alternativ är vice riksbankschef Kerstin af Jochnick. Externa namn är Folksams vd Jens Henriksson samt tidigare vice riksbankschef Kerstin Hessius. Det skriver SEB i en makroanalys på torsdagen.

SEB har gjort en intern enkät i sitt handlarrum som visar att 32 procent gissar att Kerstin af Jochnick blir ny riksbankschef. Per Jansson kommer på andra plats med 26 procent av rösterna följt av ett omval av Stefan Ingves med 21 procent. Jens Henriksson och Cecilia Skingsley får vardera 11 procent av rösterna. Kerstin Hessius får noll röster.

Marknadsreaktionen i EUR/SEK väntas bli som störst positiv i ett val av Per Jansson med plus fem punkter och som störst negativ med Kerstin Hessius med minus fyra punkter.

Please follow and like us: