Kinesiska ZTE betalade över 2,3 miljarder dollar till amerikanska bolag i fjol

Shanghais skyline
Kinesiska ZTE som pålagts ett amerikanskt handelsförbud av det amerikanska handelsdepartementet betalade över 2,3 miljarder dollar till amerikanska exportbolag i fjol, däribland Intel. Det rapporterar Reuters.

ZTE betalade över 100 miljoner dollar vardera till Qualcomm, Broadcom, Intel och Texas Instruments. Som en av världens största telekomutrustningstillverkare köper ZTE in komponenter från amerikanska företag såsom Qualcomm och Intel.

Under mötet mellan finansministern Steven Mnuchin och kinesiska regeringsföreträdare i Peking förra veckan var just ZTE ett av samtalsämnena, där Kina vill att man gör en ny bedömning kring handelsförbudet.

I mars förra året betalade ZTE ett bötesbelopp om 900 miljoner dollar för att levererat amerikansk teknologi till Iran och Nordkorea, vilket var i strid med sanktioner. I april i år bedömde det amerikanska handelsdepartementet att ZTE kränkt villkoren runt uppgörelsen och förbjöd amerikanska företag från att handla med ZTE i sju år.

Analytiker bedömer att amerikanska företag står för 25 till 30 procent av komponenterna som används i ZTE:s utrustning, däribland smartphones.

Finwire rapporterade under gårdagen att ZTE överväger att sälja sin smartphoneverksamhet på grund av USA-beslutet som innebär att amerikanska bolag inte får sälja komponenter till bolaget.

Please follow and like us: