Den nya marknaden

10 och 11 oktober bjöd på ett fall på totalt 5,2% i SP500, detta stod för den 5e största ökningen i volatilitet på 90 år enligt Goldman Sachs. Men det kanske mest intressanta är hur lite de behövdes för att skapa en så kraftig ökning i volatiliteten. Var det breakouten i USAs 10åring, Trumps attack emot FED eller handelskriget som var triggern? Orsaken är högst oklar till skillnad från hur det sett ut vid tidigare volatilitetsspikar likt denna som tex, starten på koreakriget 1950, President Eisenhowers hjärtattack 1955 eller misslyckandet av United Airlines buyout 1989.

Personligen så tror jag att anledningen är den nya marknaden som skapats av QE och flera år av låg volatilitet. Där alla de 5 stillsammaste kvartalen de senaste 20 åren på den amerikanska börsen har hänt sedan starten av 2017. Likviditeten i S&P futures befinner sig vid 10 års lägsta. När likviditeten är låg vet man att stor volatilitet finns bakom hörnet så fort mindre priskänsliga aktörer får en anledning att börja agera. De senaste årens låga volatilitet har också gjort att market makers är extra känsliga därmed snabbare än någonsin på att försvinna ifrån orderböckerna. Vilket gör att den redan låga likviditeten blir ännu sämre när den behövs som mest för att skapa stabilitetet.
Det var knappast en slump att fallet den 10de oktober skedde veckan innan rapportperioden i USA. Då de är den tidpunkten då flest bolag har sina buybacks avstängda i väntan på sina rapporter. Den ökade mängden av systematiska fonder med trendföljande strategier, XIV strategier, eller andra typer av låg volatilitets strategier som vuxit fram under senaste årens stillsamma marknad skapar stora säljflöden när marknaden väl tar fart neråt. Dessa aktörer säljer helt opriskänsligt när vissa nivåer i marknaden triggar dem att ändra sina positioner. Även i optionsmarknaden tvingas det fram ett opriskänsligt sälj, under den 11 oktober så skulle de säljas för 24 Mdr dollar om SP500 rörde sig 1% neråt endast i gamma hedging. Det hela påminner väldigt mycket om eventet i februari i år när XIV sprängdes och marknaden föll handlöst.

Den här nya marknaden där de går månader utan att SP500 rör sig mer än 1% för att sedan bjuda på 3-4% rörelser är här för att stanna enligt mig. Det är något jag har pratat om i tidigare krönikor. Jag tror inte att de här rörelserna i oktober kommer ändra på detta, snarare tvärtom.

Nu väntar en historiskt stark period säsongsmässigt på börsen samtidigt som buybacks successivt kommer tillbaka in i marknaden. Detta borde kunna öppna för ett litet julenisserally, men glöm inte att dansa nära dörren för snart smäller det igen.

/

Fågeln

Disclaimer: Krönikan innehåller mina egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.