Gör mig redo för vintern

Ännu väntar nog varmare väder innan den riktiga kylan kommer.

USA annonserade jobbstatistik i fredags och arbetslösheten kom in på 3,8% vilket är den lägsta siffran sedan 1969. ISM siffrorna för augusti och september har även de varit de starkaste på 15-20år. Delar av media har börjat bygga upp en bild av att USA är på väg att överhettas. Detta pushas på av att FED gick ut i förra veckan och antydde att de kommer behöva höja räntan mer än väntat. Detta för att hindra inflationen från att flyga iväg för högt, något som fick fart på de amerikanska räntorna. Samtidigt är sysselsättningsgraden på endast 61% vilket är betydligt lägre än under 2007 samt 2000. Inflationen ligger stabilt runt 2% med lönetillväxt på 2,8%, vilket är långsiktigt hälsosamma siffror.

Så vad är sanningen, befinner vi oss i en överhettningsfas eller är vi fortfarande i en långsiktigt hälsosam uppgång? Jag tror att vi alla kan vara säkra på en sak, och det är att ingen helt vet hur de ligger till. Jag tror till och med att vi har betydligt sämre vetskap än vanligtvis gällande konjunkturen och hur framtiden ser ut. Vi befinner oss i en helt annorlunda ekonomi nu till skillnad för 20 år sedan. Globaliseringen och framförallt digitaliseringen har helt ändrat spelreglerna. Lägg där till rekordlåga räntor under en väldigt lång tidsperiod. Vilket bland annat har fått företagen i S&P500 (exkluderat för financials) att mer än dubbla sin belåning över de senaste tio åren. De har istället satsat sina vinster på buybacks och i vissa fall lånat ytterligare för att köpa tillbaka aktier. När allt och alla är belånade till max hur varm behöver då ekonomin bli för att det ska vara hett för allt och alla. Samtidigt sägs det också att börsen ligger mer än ett halvår före ekonomin. Så med amerikanska aktier precis under nya ATH-nivåer så kan vi konstatera att marknaden tror att ekonomin kommer vara minst lika varm om 6 månader som den är nu.

Även om jag inte tror att detta är slutet på den här bullmarknaden, så ökar osäkerheten hos mig. Speciellt när räntor börjar bli ett alternativ till aktier. Så med rapportperioden bara en vecka bort gäller det att vara rustad och redo. Ska vi upp eller ska vi ner?! Ingen aning! Hur ska jag då positionera mig här?Då jag ser klivet i de amerikanska räntorna som starten på en potentiell korrektion jobbar jag med att sälja lite terminer emot mina innehav. Jag köper också på mig out of the money puts som en hedge mot att en dipp i marknaden skulle sänka riskviljan och därmed försämra intjäningsförmågan hos min trading. Dessa positioner ändras konstant och för tillfälle är jag flat.

 

Osäkrad och men redo för vintern

/

Fågeln

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.