Jobbrapporten tillräckligt stark för två räntehöjningar av Fed i år bedömer Handelsbanken

Foto: Pixabay.

Trots att sysselsättningsökningen i USA var lägre än väntad under juli är den underliggande ökningen stark. Det skriver Handelsbanken i en kommentar till fredagens jobbrapport.

Antalet jobb utanför jordbrukssektorn i USA steg med 157 000 personer i juli, vilket var färre än väntade +193 000. Samtidigt reviderades de två senaste månadernas utfall upp med med totalt 59 000 personer, vilket enligt SHB betyder att rapporten praktiskt taget var i linje med förväntan.

“Det finns inget som pekar på någon betydande nedgång i sysselsättningstillväxten för närvarande”, konstaterar banken, som tror att ökningen i sin nuvarande takt kommer bidra ytterligare till nedgången i arbetslösheten.

“Överlag är den underliggande jobbökningen stark och vi tror att den resulterande åtstramningen i arbetsmarknaden kommer att bidra till en gradvis ökning av lönetrycket. Vidare har inflationen ökat och kärn-PCE har rört sig närmre 2 procent. I den miljön förväntar vi oss att Fed kommer att höja räntan två gånger till i år”, konkluderar SHB.

 

Anton Wilén, Finwire

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.