Morgonbrev: Guldbolag bryter ner – Kan olja bryta upp?

Rapporter om stödköp i både Kina och Tyskland fick oron för en fallande ekonomi att avta. Samtidigt har Trump låtit förlänga möjligheten att göra affärer med Huawei. Detta fick både aktier och räntor att stiga. Breda S&P 500 steg 1,2%. Samtliga sektorer stängde på plus med energi och tech i täten.

S&P 500, som visas i graf ovan, gapade upp över Fib 38,2%. Nästa nivå på uppsidan är MA20 och MA50 som måste brytas innan tidigare högstanivåer från sommaren kan testas.

Halvledarindex SOX med stor exponering mot Kina var den stora vinnaren på Huawei-nyheten. Indexet stängde strax över 1 500-nivån men lyckades inte stänga över MA20 som är en viktig teknisk nivå för fortsatt uppgång:

I morgon kommer Feds mötesprotokoll vilket kan komma att ge ytterligare insyn i Fed-medlemmarnas syn på räntebanan. Nästa räntebesked kommer den 18 september där marknaden prisar in en sänkning med 100%. Vidare kommer Feds Powell att hålla sitt framträdande i Jackson Hole som kan ge marknaden ytterligare kött på benen för de längre löptiderna. Till detta fortsätter Trump att pressa Feds Powell. Senast på listan av ”krav” är stödköp, vilket om sådana blir av skulle ge ny energi åt aktier.

Nedan visas den 10-åriga räntan och den 2-åriga räntan i USA som båda steg under gårdagen tillsammans med aktier:

10-åringen handlas över 2-åringen vilket är normalfallet. Dock har skillnaden mellan de två minskat och börjat konvergera. Ett läge om att 2-åringen handlas över 10-åringen är en varningens flagga för en backande ekonomi med viss fördröjning om ett till två år.

Guld backade men stiger under pågående handel. Guldet är dock fortfarande kvar under EMA9. Stigande MA20 agerar stöd på nedsidan:’

Guldbolag, GDX, som har en tendens att löpa före guld bröt ner under MA20 och varningsflaggan för guld är således fortfarande aktuell:

Med nyheten om Huawei ökade marknadens förhoppning om att en deal kring handeln mellan Kina och USA kan vara på gång. Detta fick också fart på oljan som nu handlas vid kluster av motstånd. Frågan är om oljan orkar bryta upp eller om ett nedställ är att vänta. Vid det sistnämnda alternativet utgör Fib 50% vid 54,5 USD/fat magnet. På dagens makroagenda i USA finns API veckovisa råoljelager.

Rörande handelskriget planeras ett möte mellan ledande företrädare för USA och Kina att hållas i september. Dock förväntas detta möte inte leda till något speciellt.

S&P 500-terminen liksom Shanghaibörsen handlas oförändrat. Nikkei är upp 0,5%.

Makroagenda:

Tyskland: PPI juli kl 8.00
SCB: Nybyggnad av bostäder 2 kv kl 9.30
EMU: Byggproduktion juni kl 11.00
USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
USA: Oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

 

Företagshändelser:

Bolagsrapporter: New Wave, Ambea, Raysearch, Immunicum, Starbreeze, Latour, Christian Berner, VBG.
Övriga Norden: Bakkafrost, Jyske Bank, Next Biometrics, Pandora.
Kapitalmarknadsdag: Coloplast.
Övriga Utländska: BHP, Home Depot, Medtronic, TJX Companies.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.