Morgonbrev: Oljeattack stoppar börsrallyt – Guld kan få stöd

Oljepriset handlas upp 10 procent i Asienhandeln efter att drönarattacker slagit ut delar av Saudiarabiens viktigaste anläggningar för produktion och raffinering av olja. USA-terminerna backar 0,5 procent och sentimentet i Asien är fallande, även efter svagare än väntad data från Kina under helgen.

USA-indexen är nära toppen från i juli. Detta kan vara tillräckligt för att få sentimentet att återigen slå över till negativt. Många index som storbolagsindexet Dow Jones har ju gått upp åtta dagar i rad, så en paus är inte mer än rimlig.

Det är fortfarande oklart varifrån attacken kom men många i USAs administration pekar ut Iran som det land som attackerat.

Detta kan naturligtvis leda till en motattack från Saudiarabien/USA mot Iran, vilket ytterligare kan sänka riskviljan i marknaden. I närtid påverkar detta även Fed som möts i veckan och där det är diskonterat till 85 procent att räntan sänks. Frågan är om Fed-chefen Powell har mjuknat ytterligare under trycket från Trump och kan komma med andra överraskningar Det är ju den senaste vågen av mjukare centralbanker som fått börserna att åter handlas mot de gamla topparna.

I veckografen ovan har vi ritat ut en prickad linje för att markera den gamla toppen från juli. Det är en liten bit kvar till den stigande trendlinjen som annars hade varit den naturliga vändpunkten för indexet.

I 2-timmarsgrafen syns utvecklingen ännu tydligare med en topp på 3027 i juli och 3020 i fredags.

Räntan i USA steg dramatiskt förra veckan när riskaptiten återvände till marknaderna. Räntan är nu på samma nivå som när Donald Trump valdes till president.

Notera att det är exportländer som gått snabbast på börserna den senaste tiden med Sverige i spetsen, men även Kina har utvecklats starkt. Sverige spikar rakt igenom de senaste veckorna.

Tyska börsen har följt det övre Bollingerbandet upp och är förstås känsligt för negativa nyheter efter detta rally.

Oljepriset har i flera veckor haft en set-up för utbrott uppåt, vilket naturligtvis hjälper när det väl kommer en trigger som attacken på Saudiarabien i helgen. Det kommer ta några dagar innan priset stabiliserar sig. Det finns spekulationer i marknaden att 100-dollarsnivån ska nås igen. Men Saudiarabien kan sälja från lager de närmaste veckorna. President Trump har sagt att även USA kan öppna sina oljereserver om det skulle behövas. Det kommer att ta några dagar innan de Saudiarabiska myndigheterna kan avge en bedömning om hur lång tid återuppbyggnaden kommer att ta i anspråk, vilket naturligtvis är viktig info för hela marknaden.

Oljebolag gynnas liksom oljenationer som Norge där den norska kronan stigit sedan attacken. Börsen i Riyadh har fallit med 3 procent.

VIX-index som visar marknadens prissättning av volatilitet kommande 30 dagar (= risk) blir intressant att följa idag. Den har fallit jämns med nedre Bollingerbandet.

Håll även koll på guld. Efter de senaste dagarnas nedgång handlas guld på stöd och kan få stöd om oron åter ökar i världen. USD stärks mot euron vid taket på en fallande trendkanal:

Fokus i dag ligger helt på utvecklingen kring vad som händer i Saudiarabien och reaktionerna på dådet från USA, Kina och Ryssland.

 

Makroagenda

AF: Veckostatistik kl 10.45
USA: Empire manufacturing index september kl 16.00

 

Företagshändelser

H&M: Försäljningssiffror för tredje kvartalet.
Beklädnad: Veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.