Morgonbrevet: Olja stiger – men är uppgången konstgjord?

Antalet nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning i USA föll för tredje avlösningen i rad men är fortfarande kvar på extremt höga nivåer.

Som bekant följer investerare utvecklingen inom läkemedel och diagnostik mot Covid 19 noga. Under gårdagen meddelade Gilead Science att en klinisk prövning med deras läkemedelskandidat för behandling av Covid 19 hade fallerat. Det bidrog till ett sänkt börshumör och S&P 500 backade från intradagstoppen för att stänga oförändrat.

Som framgår i grafen ovan brottas S&P 500 med fallande MA50 men stötas underifrån av EMA9. Ett nedställ kan behövas för att samla energi.

I 30-minutersgrafen syns också hur en möjlig komplex huvudskuldra-formation formas. Formationen triggas om S&P 500 bryter ner under den horisontella linjen som just nu sammanfaller med MA200.Det skapas en liten kil när S&P 500 bygger energi för större rörelse. Notera en spinning top som skapades igår och går igen i många andra grafer. Den visar ett försök från några att bryta upp, men som misslyckades.

En avmattad riskvilja syns också i HYG, ETF:en för skräpobligationer. Notera också att EMA9 har vänt ner

Tech-sektorn gick sämre än breda S&P 500. Momentum svalnar för tech-tunga Nasdaq.

Energisektorn blev gårdagens vinnare med stigande oljepriser. Nedan visas WTI-oljan som återtagit Fib 50

Det är dock extremt mycket privatinvesterare som köper in sig i ETF:en för olja (USO) i spekulation om en uppgång. När fler ETF:er köps måste emittenten av USO köpa olja via termin för att hedga sig. Se grön linje i graf nedan som visar det kraftigt stigande intresset.

Detta innebär alltså att uppgången i olja är pådriven av privata investerare utan intresse för den underliggande tillgången. Med andra ord kan stora delar av återhämtningen i oljan vara konstgjord. Den dagen privata investerare väljer att ta hem sina vinster/dra stoppar och säljer ETF:en kommer USO behöva sälja olja…vilket kommer att bidra till ett säljtryck. Hur intensivt säljtrycket blir beror på hur många investerare som säljer av USO under samma period.

USD har återfått kraft men guldet utmanar en tidigare lokala topp. Nästa nivå finns runt 1770 USD per troy ounce, där guldet handlades år 2012.

S&P 500-terminen backar 0,7%. Shanghaibörsen är ner 0,9%. Nikkei går ned med 1,1%. På dagens makroagenda finns bland annat tyskt affärsklimatindex och orderingång för kapitalvaror i USA.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.