Nyårskrönikan

Det fantastiska börsåret 2019 är slut. Detta sa vi 6 månader sedan:

Calls för H2 2019

F:

Köp: iGaming          Köp: Guld

Sälj: Verkstadsaktier    Sälj: Europa

Att köpa iGaming vid halvårsskiftet 2019 har inte betalat sig. Branschen fortsätter att slaktas samtidigt som index har gått starkt. Detta trots att bolagens resultat har stabiliserats och kanske till och med vänt upp lite. Resterande av mina calls har inte avvikit något särskilt ifrån sina benchmarks.

P: 

Calls för H2 2019

Köp: H&M (vid 145-160)

Köp: Fina fastighetsbolag i Sverige som Balder, Fabege, JM

Köp: Guld (digitalt såväl som fysiskt)

Jag tror att folk kommer drabbas av recency bias och bli lite nervösa inför november-december, men det är då börsen kommer att spåra ur fullständigt på uppsidan.

Jag skippar faktiskt några säljrekommendationer då centralbankerna fortsätter att printa pengar. Så länge marknaden har förtroende för dessa kommer allt att gå upp.

En call som var helt fel ute var Ingves höjning av räntan som jag trodde skulle utebli. Inte i min vildaste fantasi trodde jag att Riksbanken skulle dra till med en höjning när alla andra banker med FED i spetsen har sänkt. Det måste finnas en väldigt bra anledning som till och med väger större än att inflationsmålet inte är i sikte ännu.  Annars är jag rätt nöjd med mina calls.

 

Och nu till våra 2020 calls:

Paper Chaser:

Lång Banker / Kort Fastigheter

I och med räntehöjningen tror jag att banker kommer att vara en bra investering första halvan av året 2020. Jag tror inte att fastigheter kommer att fortsätta gå lika starkt. Därför tror jag att pairtraden lång banker kort fastigheter kommer att bli en vinnare.

Kort verkstad

Atlas Copco är upp 85% i år inklusive utdelning. Sandvik 49% och SKF 46%. En kort korg av dessa blir ett av mina case.

Bitcoin

Förra året inleddes väldigt starkt av kryptovalutorna där Bitcoin gick 113% och Litecoin gjorde hela 370% under perioden januari-juni. Jag tror att vi kan få samma starka inledning på året.

I år tror jag verkligen på en “sell in May and stay away”. Inte nog med att FED printar pengar som injiceras rakt in i systemet, det sker i en accelererande takt med allt större repo-operationer. Som jag har nämnt tidigare tror jag att man under sommaren kommer att börja prisa in att Trump inte blir den självklara vinnaren i valet.

I övrigt tycker jag att mycket därute ser extremt dyrt ut. Än så länge finns det faktiskt inga riktigt signaler om att ekonomin har vänt. Det enda vi har i nuläget är förhoppningar om att uppgörelsen mellan Kina och USA kommer att kickstarta igång den döende tillväxten runtom i världen. 

 

Fågeln: 

Bitcoin
Halveringen närmar sig och ytterligare djupdykning i varför bitcoin är ett köpläge kan ni hitta i min nyligen skrivna krönika om ämnet.

Kort Netflix
Nu börjar konkurrensen komma igång på allvar. Amazon, Apple, Disney satsningar kommer börja kännas för Netflix närmsta åren och frågan är vilken som blir nästa aktör att ge sig in i branschen?

Köp Fingerprint
Jag tror att de äntligen kommer börja ta fart för de biometriska korten. Även om jag tror att de inte blir en succe i slutändan, men den besvikelsen kommer inte förens H2 eller 2021. Insiders köpte av en anledning och vi har sett insiders agera med stor framgång 6 månader i förväg i FING många gånger.

Köpa dippar lär fortsätta vara ett framgångsrecept iallafall fram tills utdelningarna. USDSEK borde studsa lite efter årsskiftet. FED lär inte göra några stora drag innan valet för att de inte vill påverka, medans Trump lär göra allt han kan innan valet för att påverka. 

Hoppas att ni har haft ett bra 2019 och att 2020 blir ännu bättre!

/Paper Chaser och Fågeln

2 Comments

    • Inget ska ses som råd utan enbart som egna åsikter 😉
      Publicerar man sådana är det viktigt att följa upp, för ens egen skull om inte annat. Annars är det värdelöst. Hoppas att du har haft en bra start på året!

      /Paper Chaser

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.