Pain trade

Marknaden har förändrats radikalt. Många retail-investerare har varit positionerade i mindre valutor som har tagit mer stryk än Bitcoin. Deras positioner har på grund av nedgången blivit likviderade och deras konton har i många fall gått till 0. Marknaden har varit lätt att flytta då likviditeten har varit obefintlig.

Det är uppenbart att path of least resistance har varit på nedsidan. Många har likviderat sina kryptopositioner, med tvång eller ej. De har gått vidare och konstaterat att krypto är inget för dem. Parallellt med detta har grafikkortsmarknaden kollapsat. Från att man i januari behövde vänta i upp till två månader för att få ETT grafikkort till att det idag finns tusentals som säljs på Ebay till vrakpriser (precis som vissa kryptovalutor).

Även en s.k. death spiral har initierats i Bitcoin. När Bitcoin stod över 10.000 sålde miners inte mer än det som krävdes för att finansiera miningen, den resterande delen av Bitcoins skulle “HODLas”. (HODL = Hold ON for Dear Life) Idag är situationen annorlunda. Istället för att hålla sina Bitcoins och tro på uppgång, eller bara sälja de man har minat väljer miners som fortfarande är lönsamma att korta Bitcoin för att hedga “framtida intjäning”.

Hela nedgången är givetvis blankarnas fel. Jag skriver det med en sarkastisk underton då oerfarna investerare som inte helt förstår hur marknaden fungerar skyller alltid nedgångar på just blankning. Om jag fåordigt ska förklara min syn på blankning så säger jag att det är ett måste i en frisk marknad. Investeringar handlar alltid om två delsteg, att köpa billigt och sälja dyrt. Varför ska man bli begränsad till vilken av dessa delar man ska göra först? En temporär obalans i pris är inget som stör det långsiktiga “värdet” för underliggande tillgången. Det är snarare så blankning kan skapa fantastiska lägen för en tålmodig och långsiktig investerare. I fredags nådde antal blankade Bitcoins på vissa börser all time high.

På grund av nedgången i Bitcoin blev november min andra förlustmånad i år. I backspegeln tog jag en oacceptabel risk i en långsiktig position som trots bra trading, sabbade en hel månad. Då ska jag inte ens nämna Brent-positionen som också blev en karusell som har tagit oerhört mycket tid att reda ut.

Frågan som återstår är om Bitcoin har bottnat? Jag tror att vi står inför en rejäl studs från dagens nivåer om riskaptiten på världsbörserna kommer upp en aning. Sedan om denna nedgång räcker för att bilda en långsiktig botten låter jag vara osagt. Med några få arbetsdagar kvar så ser jag verkligen fram emot att åter lägga ett fantastiskt år bakom mig. Nu får vi hoppas att julrallyt låter oss klämma ut några extra procent avkastning för året!

//Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.