Paper Chasers 2019

Efter ett flertal bra år var det dags för ett lite sämre. Mycket av den risk jag tog tidigare år betalade sig inte i år. Ovanligt många dumheter av lite större storlek i kombination med girighet i långa positioner gjorde 2019 till ett förlorat år.

Det har hänt många gånger under året som jag har tagit en kortsiktig position i index på mitt intradagskonto som jag har valt att behålla till dagen efter. En dag blev till en vecka och en vecka blev två. Sedan blev det mer som ett svart hål som under en period kunde sluka hela dagsvinster. Detta kommer synas tydligare i grafen i slutet av texten.

Trots att indexhandeln var dominant i tradingen under första halvåret så hade jag några aktiecase som jag tyckte var spännande på lite längre sikt. Detta case är verkligen ett typfall för alla mina investeringar under 2019. Jag valde att investera i Hövding i slutet av 2018, främst för att jag tyckte alla faktorer för hausse fanns på plats. Det var nytänk, bra design och helt enkelt en premiumprodukt i en annars dyster bransch. Det är svårt att göra en sexig cykelhjälm. Någonstans kände jag att Hövding var på rätt spår. Sedan kom två kvartalsrapporter och jag började alltmer tveka på deras dominans och kanske framförallt på lönsamheten i närtid. Men i år har detta inte spelat någon roll, så utvecklingen för Hövding ser ut som följande:

Även om bitcoin presterade mycket bättre under perioden så hade det ändå varit väldigt skönt för förtroendet att sätta denna rörelse i aktien. Tålamodet tog, som vanligt, slut lite för tidigt.

Ett annat exempel är S2M. Jag handlade aktien fram och tillbaka ganska framgångsrikt tills jag vid 28kr valde att bygga en lite större position och sikta på en större rörelse. Den fick jag stoppa några månader senare 60% ner på 11kr. Kändes som att jag var en närstående till GW och det var ingen härlig känsla kan jag berätta för er.

De bolag som någonstans verkar ok och som man väljer att behålla “en liten position” i blir årets sjunkbomber.

Jag gillar inte att ha kortcase, inte bara för att “börsen går upp på sikt” utan på grund den asymmetriska risken att vara kort något. I år har den typen av case varit otroligt sega. Man har sett börsen tåga på samtidigt som de egna korta positionerna går upp mer än börsen, varje dag. När börsen väl är ner så passar bestarna på att konsolidera och samla kraft inför nya highs.

Sedan måste jag självklart kommentera bitcoin. I backspegeln måste jag säga att det var dumt att inte sälja av mer än vad jag gjorde när den var på nivåer över $12 000. Trots att jag hela året haft som tes att den skulle stå i ca $10 000 på halveringsdatumet, den 14 maj 2020, så valde jag att behålla de flesta av mina bitcoins. I vanliga fall tycker jag att det är rimligt att ha en position som går i rätt riktning där man känner att man har för lite. Man tenderar att behålla den positionen betydligt längre än vad man skulle ha gjort i vanliga fall. Så blev det också. Problemet är att jag behöll den alldeles för länge och från toppen på 13 800 fick jag åka över 50% ner.

Detta år har bestått av ovanligt mycket indexhandel. Jag vet inte om man ska hata eller älska det men det har onekligen bidragit med volatilitet till portföljen. Jag har aldrig riktigt sett volatilitet som något dåligt så länge det betalar sig ordentligt. I år blev det verkligen inte fallet. 

Rid dina vinnare. Jag har alltid hatat den tradingklyschan. Efter att ha ridit bitcoin från 3k till 14k tillbaka till 6k hatar jag den ännu mer. Från att ha bästa första halvåret någonsin till att knappt vara upp för helåret i december. Samtidigt har tradingresultatet varit betydligt mer volatil än vanligt, främst på grund av indexhandeln som jag nämnde i inledningen:

Trots att detta bara är ett konto så representerar det helheten rätt bra. Även om jag skärpte till mig en del i slutet så är väldigt skönt att lämna 2019 bakom sig. Men, inget dåligt utan bra. Under 2019 har jag köpt en till bostad (mest för investeringens skull och för att ha lite pengar utanför börsen), ökat antalet bitcoins i min ägo och fått göra det jag verkligen älskar, handla aktier (och massa annat).

Inledningen på januari har varit väldigt generös med mycket volatilitet och bra möjligheter. Som helhet är jag otroligt optimistiskt inför 2020. Jag har även några icke börsrelaterade projekt som jag hoppas att kunna offentliggöra i en snar framtid.

Glöm inte riskhanteringen!

//Paper Chaser

 

Disclaimer: Av ovan nämnda instrument eller värdepapper äger författaren S2M, Bitcoin direkt eller indirekt.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.