Positivt att Swedbank Robur gått in i Unibap, gynnsamt för kundprocesser med institutionell ägare – vd

Unibaps vd Fredrik Bruhn ser positivt på att fonden Swedbank Robur Microcap har gått in i bolaget som ägare i samband med en riktad nyemission.

Unibap meddelade igår kväll att man genomför en riktad nyemission om cirka 18,8 miljoner kronor. Det rör sig om 825 000 aktier till en teckningskurs om 22,85 kronor per aktie.

Tecknare är institutionella Swedbank Robur Microcap samt Andras Vajlok, före detta finanschef på gamingbolaget Paradox.

Hur ser ni på att Swedbank Robur går in i Unibap?

“Det är ju någonting som ägarna var tydliga med när vi börsnoterades. Vi ville under resan se ett institutionellt ägande eftersom vi har lagt en väldigt tydlig internationaliseringsstrategi”, uppger Bruhn inledningsvis i en intervju.

Bolagschefen ser positivt på det institutionella ägandet, framförallt i en kundkontext. Han pekar på att det är viktigt att ägarbilden reflekterar den dignitet och långsiktighet som stora företag behöver.

“Eftersom vi utvecklar smarta lösningar till smart industri är vi med våra kunder i 5 till 10 år, under en produkts produktionscykel. Då måste vi förstås ha i princip samma förtroende som ett stort bolag, fast vi är små”, förklarar vd:n som bedömer att en högre andel institutionellt ägande kommer förenkla i processer med kunder.

Bruhn nämner vidare att det är viktigt att välja rätt institutionella ägare, då de kan ha innehav i andra stora företag som Unibap gör affärer med.

Han ser andra fördelar med institutionellt ägande, varav en är att det är lättare att expandera med långsiktiga institutionella ägare i ryggen.

“Swedbank Robur var ett väldigt medvetet val från vår sida”, berättar Unibap-chefen.

Henrik Carlman som förvaltar Swedbank Robur Microcap uttryckte i gårdagens pressmeddelande att han ser positivt på investeringen och nämnde att Unibap är ett av företagen som har tagit fram AI-drivna lösningar till industrin som anses verkligen skapa produktionsoptimeringar.

Hur är intresset för Unibap på investeringsmarknaden?

“Det är rätt mycket prat om oss som företag och de lösningar vi tar fram, så vi får förfrågningar ofta”, uppger bolagschefen.

Han tillägger dock att man inte bara tar in pengar för att det finns intresse. Han betonar vikten av en strategisk matchning. Detta mot bakgrund av bolagets strategiska tillväxtplan.

Förutom en breddning och förstärkning av ägarbasen, är ett annat skäl till avvikelse från aktieägares företrädesrätt att kunna möta den ökande efterfrågan från marknaden.

Vad ser du för signaler på en ökande efterfrågan från marknaden?

“Vi har ju haft, som vi har kommunicerat tidigare, snabbt ökande offertförfrågningar. Vi ser att det är ett mycket stort intresse. Vi har deltagit i de största industrimässorna i världen de senaste månaderna och det är mycket förfrågningar som vi ska försöka möta upp”, avslutar bolagschefen med.

Innan dagens marknadsreaktion på den riktade nyemissionen är aktien upp cirka 20 procent sedan årsskiftet.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.