QE4Ever

Det är nu miljonte gången man har blivit utstoppad i index på kortsidan. Det har ständigt gått rykten om hur stort paket ECB skulle komma med och dessa blev äntligen infriade i veckan. Obligationsköp på 20 miljarder Euro i månaden i all oändlighet. Många trodde att detta skulle få Euron på fall men i irrationalitetens namn stängde den dagen på plus. 

Var är denna gigantiska verktygslåda som alla centralbanker pratar om? Man får hela tiden uppleva mer av detsamma som inte fungerar. Men den konstgjorda andningen måste fortsätta. Trots att ECB aktiverar denna typ av superstimuli så sänker de tillväxtprognosen för Europa kommande åren. Ändå måste man hålla ansiktet utåt, hur annars ska människorna ha förtroende för handlingarna?

På onsdag ska FED visa sina kort. I veckan kom siffran på kärn-KPI i USA som hade den starkaste tillväxten på 11 år. Självklart ska det firas med en räntesänkning. I torsdags var sannolikheten för en räntesänkning 100%(!!!), men idag ligger den ”endast” på 96,9%. Marknaden prisat ändå in på lång sikt betydligt lägre räntor än dagens nivåer. Jag tror att även om FED sänker räntan denna gång så kommer det vara viktigt att lyssna på vad de säger om framtida sänkningar. Kommer detta att bli en andra “Mid-cycle adjustment” eller ser de en ordentlig försvagning i ekonomin som tvingar dem att agera?

Jag lyssnade på Draghis sista konferens och tyckte att han lät aningen desperat. Han vädjade politikerna i hela världen att skapa en miljö som främjar ekonomisk tillväxt. Är det inte vad politikerna har pysslat med senaste decenniet? 

Mitt i allt detta har vi givetvis Ingves som ska höja räntan, tvärtemot vad alla andra gör. Många jag har pratat med tror att han uttalar sig på det viset endast för att stärka kronan och att han inte alls har för avsikt att höja räntan. Jag tror, tyvärr, att han menar allvar när han säger att han ska höja räntan. Ingves har alldeles för många gånger bevisat att han kan göra irrationella saker. Om man ska få ett litet smakprov på vad marknaden tror om räntornas framtid så kan man spana in fastighetssektorn (något jag hade som favorit i min halvårskrönika just på grund av det låga ränteläget):

Som man kan tydligt se i grafen har vinsthemtagningarna börjat. Marknadsaktörerna har börjat vikta om till de utbombade bankerna. Rätt eller fel får tiden utvisa.

Det går inte att ligga kort när pengar inte har något värde. Jag tror att det finns väldigt stor i potential i nästintill alla tillgångsslag. Guld, Bitcoin, mark och egentligen allt som inte är papperspengar kommer att ge hygglig avkastning på längre sikt. Ändå har jag kortat på OMX för en kortsiktig rekyl. 


//Paper Chaser

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.