Räntan styr börsen och inget säger att uppgången ska hejdas – Jarl Securities

Foto: Pixabay

En fortsatt hög volatilitet präglar marknaden där indexen förgäves försöker finna ett stabilt fotfäste. Så sammanfattar Jarl Securities analytiker Anders Elgemyr läget på den amerikanska aktiemarknaden.

 

“En initial uppgång raderades ut när räntorna åter vänder upp efter en svag auktion av 10-åringar. Överraskande hökaktiga Fed-ledamöter spädde på”, skriver han i CMC Markets morgonbrev och fortsätter:

“Räntemarknaden styr just nu börsen och rent fundamentalt förstår vi den också. Alla Trumps stimulanser kommer att skapa en flod av nytryckta obligationer under året. Frågan är vem som ska plocka upp dem när Fed samtidigt ska minska sitt engagemang. Nu är 10-årsräntan tillbaka på samma nivå där börsfallet utlöstes”.

3-procentsnivån ligger i farans riktning

“Det finns egentligen ingenting i grafen (US10yr reds.anm) som säger att ränteuppgången ska hejdas nu heller, vilket innebär att ett test av magiska 3 procent ligger i farans riktning.”

“Ser man till de långa graferna så borde börsfallen inte överraska någon. Vi har ju länge varnat för att börserna varit överköpta”.

S&P500: “Högre sannolikhet för ras än återgång till gamla toppen”

“Det naturliga och bästa för börsen vore en konsolidering vid nuvarande nivåer, vilket vore detsamma som att få ner pulsen innan en ny riktning kan tas ut. Men vi utesluter inte vare sig en återgång till den gamla toppen (låg sannolikhet) eller ett nytt plötsligt ras (högre sannolikhet). Tiden får avgöra och det är just nu räntemarknaden som styr.”

Volatiliteten är dessutom ännu högre i Europa än i USA och dessutom mer ostyrig än i USA, enligt Elgemyr som noterar att det tyska DAX-indexet har fallit under 200-dagars glidande medeltal.

 

Detta är ett utdrag ur CMC Markets morgonbrev. För grafer samt kommentarer om valutor, olja och andra tillgångsslag hänvisas till hela dokumentet./webbred