Så går S&P500 fram till nyår enligt analytikerna

Hur tror analytikerna att S&P500 kommer att gå fram till nyår? En sammanställning av Bloomberg med 21 storbanker och analytiker ger tydigt svar.

Medianen bland riktkurser är  3 000. Under onsdagen, dagen innan Thanksgiving stängde indexet på 3 153 vilket betyder att analytikerkåren tror på en nedgång med 4,9 procent av den amerikanska börsen, alternativt att börsen är lika mycket övervärderad idag.

Spannet mellan analytikerna är stort. Lägsta målkursen är 2 550 och högsta målkursen 3 250.

Bara två tror på uppgång i december

De storbanker som fortfarande tror en uppgång från nuvarande nivåer är Deutsche Bank och Fundstrat.

Det största hotet mot aktiemarknaden på kort sikt är lägre kvartalsvinster  bedömer Francois Trahan, amerikansk aktiestrateg på UBS. Han tror inte att marknaden kommer att bottna ur förrän den andra halvan nästa år

Många analytiker har underskattat styrkan i marknaden i år då S&P500 har stigit mer än 20 procent till rekordnivåer. Lättnader i penningpolitik och framsteg inom samtalen mellan USA och Kina är de största bidragande faktorerna till uppgången, enligt Lu Wang på Bloomberg.

Överens om sämre avkastning nästa år

Hur ser det då ut för nästa år? Även de analytiker som är mest bullish ser tveksamma ut med en vidare uppgång nästa år, enligt Bloomberg. Den som är mest positiv är Jonathan Golub, amerikansk aktiestrateg på Credit Suisse som på ett års sikt ser en tioprocentig uppgång till 3 425. Men även den mest positive ser alltså en halverad uppgångstakt för S&P500 nästa år, jämfört med i år.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.