Sänkt riktkurs för Cloetta efter vinstvarning

Cloetta-produkter. Pressbild. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Cloetta har fått sänkt riktkurs av SEB och Nordea under morgonen. Detta kommer dagen efter att godisjätten vinstvarnat och chefer fått kritik för insiderhandel.

 

Cloetta räknar med att rörelseresultatet väntas bli 40-50 miljoner kronor lägre i tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Något som har fått aktien att falla. Samtidigt riktas kritik mot att insiders sålt i bolaget inför vinstvarningen.

Bland annat har bolagets Skandinavienchef så sent som för två dagar sedan sålt aktier för nästan en halv miljon kronor i  bolaget. Dessutom framgår det av Finansinspektionens insynslista att flera affärer i företaget har gjorts den senaste tiden.

Godisjätten hänvisar vinstvarningen till lägre volymer, högre råvarukostnader och valutaeffekter. Företaget fick skador från en brand på en produktionslinjen i en fabrik i Belgien i juni som visade sig vara större än befarat. Produktionskapaciteten har därmed gått ner.

 

Incidenten ska ha gett spridningseffekter i produktionsnätverket när nya skift har lagts till i vissa fabriker och produktion har lagts ut på andra för att kompensera för förlorad produktion. Något som gjort det svårare och dyrare att producera lördagsgodiset. Merparten av den direkta kostnaden för den skadade linjen förväntas dock täckas av försäkringar.

 

SEB sänkte sin riktkurs på Cloetta till behåll (köp), med riktkursen 30 (34,5). Nordea å sin sida sänkte sin riktkurs på godisjätten till 26 kronor (30) och upprepar sälj.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.