Säsongsmässig supertrend

Vi befinner oss nu i den säsongsmässigt bästa tiden för att vara en köpare på börsen. Den historiska avkastningen för den här perioden har varit så bra att man nästan får nypa sig själv i armen och läsa om siffrorna. Ska detta bli första gången på 72 år med negativ avkastning under denna perioden eller står vi inför 8 månaders börsrally?

Mellanårsvalet i USA har historiskt varit fantastiskt för börsen. Detta har varit sant för nästan varje gång sedan WW2, oavsett vilka som har vunnit eller förlorat i valet. Sedan 1946 så har medianen av SP500 uppgång varit otroliga 18,4% under 9 månaders perioden 30 september till 30 juni enligt Ned Davis research. I jämförelse med icke valår då index enbart gått upp 4,9% under de 9 månaderna. Om man bryter ner avkastningen för presidentens mandatperiod i kvartal, så har just detta kvartal vi befinner oss i nu varit de bästa med en snittavkastning på 7,5%. De näst samt tredje bästa kvartalen för börsen har varit de två kvartalen efter detta, med snittavkastning på 7,5% samt 6,6%. Likt i år har de självklart funnits perioder med nedgångar, en av dessa är 1946 då perioden bottnade på -15,4%, men även denna gången likt alla andra så har nettoresultatet över 9 månaders perioden varit positivt.

Det har gjorts mycket akademiska studier på det här ämnet men det finns ingen som ännu har lyckats bevisa varför denna säsongseffekten är så kraftig. De bästa gissningarna är att de har att göra med introduktionen av stimulanser och att presidenten försöker få en stark avslutning på sin mandatperiod inför omval eller rentav slutet på sin tid som president.

Vi har en amerikansk president som bryr sig mer om börsen än någon president någonsin gjort tidigare. Så är det nu man slår till på köpknappen hårdare än någonsin i varje dipp? Som jag skrev i mitt förra inlägg så tror jag vi får ett tidigt julrally även om vägen dit inte blir rak. Rapportperioden är snart över och buybacks börjar strömma in på bid i orderböckerna. Jag tror att vi kan se ytterligare köpare fronta Trump och Xi G20 möte 1 december i hopp om att handelskriget ska ta slut. Men jag tror tyvärr marknaden blir besviken där.

Personligen tycker jag att det är viktigt att ha en plan för vad som ska hända i marknaden eller för ens innehav, även om det nästan aldrig blir som man har tänkt sig. För om man har en plan så vet man iallafall vad man ska göra när de inte blir som man har tänkt sig. Vilket är precis vad jag tycker är en av de viktigaste sakerna för en aktör på börsen: att snabbt kunna inse att man har fel och att göra något åt det.

The only man who never makes a mistake is the man who never does anything.”

Theodore Roosevelt

/

Fågeln

 

Disclaimer: Krönikan innehåller mina egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.