Scale in, scale out

Vissa dagar….man jobbar på i vanlig lugn mak och gör det man gör och pengarna trillar in som de ska på 1,2,3,4,5-6 ställen och inga plumpar. Sen sätter det igång….man är så fast i sin vy att marknaden käkat crazy pills i några av de grejerna man är inne och vips fastnar med huvudet långt uppe i *piiiip*, det nya som marknaden rivit upp åt en. Det roliga med vissa dagar är att man låter marknaden riva först ett *piiip*, sen ett till och sen ett par till mest för sakens skull när det ändå gått åt helvete. Envis och korkad tilt och hybris drabbar en då och då och ser till att jorda en igen efter en bra run. I stort sett alla possar stängda och ner i gruvan och jobba igen bara imorgon….imorgon är alltid en annan dag som Mello-Chrille så förtjänstfullt sjöng oss in med på näst sista plats 1992.

 

När jag nu fått skriva av mig lite frustration tänkte jag komma till ämnet för stunden. Många som vill börja handla frågar om metoder och hur man rent faktiskt handlar och tar positioner. Det är något jag tänkt skriva om flera gånger, men strandat i att jag inte kunnat konkretisera något riktigt och inte heller känt att jag haft några bra exempel som jag kommit ihåg att fånga i grafisk form. Men den här veckan har jag kommit ihåg bildfångsten och ska försöka konkretisera lite hur jag tänker kring en typ av tradingpositioner som jag ofta tar.

 

Till skillnad från de som kanske främst ägnar sig åt index, råvaror, andra terminer och valuta är mitt slagfält inom tradingen stort och mångfacetterat. Det jag menar är att om man som jag handlar HELA Norden, har kanske 200 likvida (eller likvida nog att trada tillräcklig size på dagen) stora och medelstora bolag att handla. Terminshandlaren har kanske avslut i 1 eller kanske en handfull olika index under en dag och det ser likadant ut varje dag i stort sett. Samma handfull terminer som handlas. Senaste veckan har jag varit inne i runt 50 olika papper och hittills i år är det långt över 100 som jag har besökt. Varje år när jag deklarerar är det över 200 olika instrument som med i K4:an. Men det jag tänkte komma till idag är att jag självklart inte är inne och vevar och håller på i alla dessa papper, utan många får den typen av besök som jag tänkte skriva om nu.

 

Ofta när det är rapporter eller olika andra typer av nyheter så vet man att impacten antagligen kommer bli stor. Upp eller ner spelar ingen som helst roll, men som marknaden sett ut senaste åren så är det nog klart bäst när rörelsen är neråt. Det svåra är kanske dock att aktien kommer gappa på öppning och sen på nåt sätt kanske hitta en range som sen blir smalare och smalare. I de riktigt stora bolagen handlar jag allt sånt här och då är det “vev” som gäller, det vill säga aktiv handel hela tiden och stort fokus. Många mellanstora bolag, och då oftast i Sverige, handlar jag bara på rapportdagar eller vid nyheter av något slag.

 

Saab som ni ser i grafen nedan är ett sånt exempel. Intressant oftast 4 gånger om året i samband med rapport. Spontant kändes det som att det var ett dåligt bokslut på alla linjer och det rådde inget tvivel om att den skulle ner och det en hel del antagligen. Det var massa annan action denna morgon på annat håll, så jag bestämde mig för att ta upp SAAB på skärmen, men att lägga den som sidospår. Gappet visste jag skulle bli stort och att det i öppningen skulle gå relativt liten volym antagligen. Jag la in en säljorder nånstans 2-3% ner om jag inte minns fel, tänkte får jag handla där blir det nog rätt ok. Det svåra i det här läget är att kvantifiera hur mycket det känns rimligt att aktien ska vara ner. Mycket kan ju vara allt från 3 till 10%…

 

 

Det blev inget avslut på öppning och när jag lyfte blicken efter ett tag och började titta på det som inte var huvudfokus såg jag att SAAB handlade runt 350, 7-8% ner på dagen. Spontant kändes det ganska mycket och jag börjar fokusera på att den här kommer jag snart att vilja ha för en ok studs. Erfarenhetsmässigt vet jag att det är stor reaktion i just SAAB, som är ett bolag där kvaratalen kan slå en del, och att det är en “darling” hos en hel del långpengar och att de brukar köpa dippen. Samtidigt är momentum ner fortfarande inte avtagande, så jag bidar min tid lite till. Nästa gång jag tittar är aktien 338…nu känner jag att det är dax att börja bygga position. Det verkar vara fortsatt bra momentum i sälj, så jag vill komma in skalande för att känna att jag ska orka hålla min position om det de facto blir studslöst. Rapporten var ju faktiskt riktigt kass….Jag lägger upp en ordermatta på fallande priser och tänker att jag vill komma in i kanske 6-8 avslut innan full position är byggd. Fortfarande är SAAB något jag inte har huvudfokus på denna dag, annat är uppenbarligen intressantare även om jag inte minns vad det var.

 

Första avslutet kommer strax under 336 och blir det enda jag får i min bombmatta….Pretty much day low träffade jag och just därför blir det bara skräp jag får in boken. Det jag ville var de facto att ha helt fel med mina köp ett tag för att jag skulle få en större och större position ju mer fel jag hade. Hade vi fått en spik ner till 330 så hade jag fått nästan full size och aktien hade definitivt flyttats till huvudfokus. Aktien spikade till 342 ganska snabbt och föll sen tillbaka något direkt för att sen börja tugga sig så smått uppåt. Problemet blev att sen handlade aktien sidledes i flera timmar runt 344-346, vilket gjorde att jag kände att den nya lägre nivån var bekräftad och jag stängde det lilla jag hade och ägnade inte aktien mer energi den dagen. Lyckligtvis ska sägas, för eftermiddagens rörelse upp hade jag lätt kunnat fastna kort i vilken dag som helst, tackar influensan för #sparadkrona den här gången.

 

Dag 2 i SAAB så finns det lite upgrades på stan. Analytikerna har sagt sitt och de älskar uppenbarligen SAAB mer än nånsin och lyckas egga långpengarna att kasta sina singles över aktien. Men det tar en stund och med slutrörelsen i ryggen så behövde aktien samla lite kraft innan det var dax för resan norrut. SAAB är kvar på min skärm, men just dag 2 efter rapport brukar kunna bi småsjuk rörelsemässigt, så jag vill se vart den ska innan jag gör något.

 

 

Jag är inte alls med i matchen när den börjar dra. Fokuserar på andra grejer (utvecklingssamtal med äldsta dottern bland annat) och när jag ser att momentum uppåt från dagen innan tagit tag i aktien igen vet jag att det är korten jag kommer vilja handla när det är dax. SAAB är fortfarande ett sidospår och jag handlar helt andra grejer, men känner att jag kommer kanske kunna plocka något om det vill sig väl i den. Jag har exakt samma approach i min entry som dagen innan, jag vill skala in i positionen. Stoppar den på 385, 390, 395 eller 400 kanske till och med innan rekylen ner kommer? Om den inte ska ta all min fokus så måste det bli många små avslut in för att jag ska kunna vara med i ett bättre nerställ när det kommer.

 

Min matta börjar på 385 och slutar på 395. Igen VILL jag ha fel på vägen för att jag ska få en ok positionssize med stigande ingångssnitt. Full position uppnås och jag känner att momentum snabbt släpper precis där omkring 395 och tänker YES, idag kommer det bli bra fart i sidebusinessen. Jag märker dock fort att köparna möter upp snabbt och jag stänger nu en del runt 392 och känner att den nog är risk att 400 ska testas. Jämna hundringar brukar vara “magneter” och är ofta ok turns på runs ner och upp. Nu flyttar jag SAAB till fokus. Det innebär att det nu är klart större position jag kan ta, eftersom jag har pulsen på aktien hela tiden. Testet på 400 kommer och jag kortar på rätt ok i de krokarna och får snabbt några kronor på lite extra size när nivån blir klart avvisad. Återigen visar köparna sitt fula tryne och trycker upp aktien igen och jag avstår från att korta andra testet upp mot 400 med tanken att det kanske blir en rejäl overshoot upp om nivån tas.

 

Det blir inget ordentligt test av 400 och ingen ökning av positionen, men samtidigt känns aktien ganska “bubblig”. På fredagen var aktien extra stark under eftermiddagen, vilket indikerade att det var amerikanska köpare som kom in och drev upp den. Att ligga kort när USA öppnar 15:30 kändes som halvbra risk, samtidigt som jag kände att det skulle kunna bli en ok rekyl ner. Taktiken blir att skala ur positionen på samma sätt som jag klev in i den, med många små avslut neråt. Det lyckas ganska ok, men tålamodet tröt lite när det kom en studs lite efter 15 upp mot jänköppningen. Jag stänger sista i uppstället och lämnar aktien återigen aktien helt.

 

För mig fungerar den här metoden väldigt bra för att fånga en del bra rörelser som ligger i periferin för mitt huvudfokus. Tittar jag på de 50 aktier jag handlat den senaste veckan så är 10 av dem trades som jag karaktäriserar som typiska sidospår. Större rörelser, någon form av nyhet och skalande av position in och ofta på liknande sätt ur. Om jag tittar på hur min intjäning sett ut över tid så har alltid en hel del pengar kommit från sånt här. Här är det erfarenhetsbanken som får jobba och det mentala utgångsläget i varje position är starkt eftersom man de facto VILL förlora pengar in i positionen för att den ska nå max. Mycket av min tradingfilosofi bygger på “många bäckar små”. Jag vet att jag kommer missa massa större trades på det här sättet, men mitt fokus förblir hela tiden på det jag verkligen tycker jag har en edge i och jag får samtidigt en del av en större kaka. Klart är att med tiden har också de här bäckarna var för sig blivit större och har lyft min intjäning både en och två nivåer skulle jag vilja påstå!

 

Madz

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.