SEB Boprisindikator på ettårslägsta

Foto: Pixabay.
SEB:s Boprisindikator för den svenska marknaden backade i september för andra månaden i rad till 51 från 58 månaden innan. Det är den lägsta nivån sedan augusti 2016. 

Regionalt uppges skillnaderna var små och de ligger i spannet 53 till 59 utom Skåne som ligger på 47.Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ökar till 0,2 procent, en ökning med 0,14 procentenheter. Andelen som planerar att binda sina räntor ligger samtidigt kvar på 6 procent.Av de tillfrågade hushållen svarar 66 procent att de tror på stigande priser under det kommande året. Det är nedgång med tre enheter jämfört med föregående månad. Andelen som tror på fallande priser steg från 11 till 15 procent. Andelen som tror på oförändrade priser steg med två enheter och ligger denna månad på 14 procent.

– Det vi ser liknar allt mer ett trendbrott i hushållens boprisförväntningar. På två månader har indikatorn fallit 12 enheter och jämfört med den senaste toppen i maj är nedgången 18 enheter. Det är en rejäl nedgång. Samtidigt ska det understrykas att två tredjedelar av hushållen fortfarande tror på stigande priser så det handlar inte om någon störtdykning, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.