Senaste coronadygnet – nyhetssammanfattning

Det fortsätter vara ett enormt stort nyhetsflöde kopplat till coronapandemin och Finwire har här sammanställt några av de globala nyheterna från onsdagskvällen och natten.

– USA-börserna återhämtade sig något mot slutet av handelsdagen men det blev ändå rejäla nedgångar. S&P 500-index sjönk 5,2 procent och under natten har börserna i Asien sjunkit. I Europa indikeras dock en mindre uppgång vid starten.

– Oljepriserna kollapsade på onsdagen vilket drivs dels av en lägre efterfrågan i spåren av coronaviruset och det priskrig som råder mellan Saudiarabien och Ryssland. På torsdagsmorgonen har oljepriserna dock återhämtat sig relativt mycket.

– Kongressen i USA har godkänt ett stödpaket som bland annat inkluderar kostnadsfria coronatest, även för personer som saknar sjukförsäkring, och två veckors betald sjukfrånvaro. För övrigt har två kongressledamöter testat positivt för coronaviruset.

– Europiska centralbanken, ECB, presenterade kring midnatt ett nytt stödköpsprogram på 750 miljarder euro. Det nya programmet, Pandemic Emergency Purchase Programme, gäller obligationsköp och löper till slutet av 2020.

– Amerikanska centralbanken, Federal Reserve, fortsätter lansera olika program för att hjälpa marknaderna. Det senaste är i form av Money Market Mutual Liquidity Fund som ska stödja penningmarknadsfonder.

– Kanada introducerar ett stimulanspaket på 82 miljarder kanadadollar. Det motsvarar cirka 3 procent av landets BNP.

– Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i ett tv-tal att utmaningarna som landet står inför är de största sedan andra världskrigets slut.

– Kina rapporterade inga nya inhemska fall av coronasmittade under onsdagen. De 34 nya fall som registrerades var personer som rest till Kina från andra länder, enligt myndigheterna.

– I Italien har 475 personer dött det senaste dygnet, vilket är den högsta siffran under ett dygn i ett enskilt land sedan coronavirusutbrottet startade.

– Amerikanska läkemedelsbolaget Abbott har fått tummen upp av FDA rörande ett molekyltest för att identifiera coronavirus. Godkännandet är av nödkaraktär och bolaget ska omgående skicka 150 000 tester till kunder i USA.

– “Om ett land gör ett bra jobb med tester och ‘stänger ned’ skulle de inom 6-10 veckor se mycket få fall och kunna öppna upp igen”, svarade miljardären och filantropen Bill Gates på en fråga om hur länge viruset kan hänga kvar. Det skedde vid en frågestund hos Reddit.

– Biljättarna General Motors och Ford har erbjudit sig att tillverka ventilatorer på uppdrag av den amerikanska regeringen. Detta i syfte att hjälpa till i samband med coronakrisen. Även Tesla har erbjudit sig att hjälpa till.

– Storbritannien stänger skolorna från och med fredag. Beslutet gäller tills vidare och det är oklart när skolorna kan öppna igen, enligt premiärminister Boris Johnson. För barn vars föräldrar har samhällskritiska arbeten håller man skolor öppna.

– I Sverige kan en tillfällig föräldrapenning komma att användas för de som behöver vara hemma med skolbarn om skolorna stänger. Regeringskansliet tittar just nu på frågan, enligt uppgifter till Ekot.

– JP Morgan bedömer att den amerikanska ekonomin krymper 1,5 procent i år. I första kvartalet kan nedgången bli 4 procent för att följas av en brutal nedgång på 14 procent Det säger JP Morgans chefsekonom i USA, Michael Feroli.

– Fondförvaltaren Bill Miller ser börskraschen som ett av de bästa köplägena under hans livstid. Jämför med 1973/74, 1982, 1987 samt 2008/2009.

– EU uppmanar streamingtjänster som Netflix och Youtube att begränsa sina tjänster för att hantera all trafik när miljontals människor börjar arbeta hemifrån.

– New York-börsen har beslutat att stänga ned tradingen på golvet på börsen. Istället kommer all handel att ske elektroniskt. Stängningen sker från och med måndag.

– Storbritannien förbereder en total isolering av London till helgen, enligt The Telegraph. Redan från torsdagen stänger Londons tunnelbana delvis, rapporterar Sky News.

– Nya Zeeland och Australien stänger sina gränser och det blir inreseförbud för utländska medborgare.

– Portugal har infört ett nationellt nödläge på grund av coronautrbottet. Ett exceptionellt beslut i en exceptionell tid, enligt president Marcelo Rebelo.

– Lufthansa varnar för att flygbranschen kanske inte överlever utan statlig stöd. Det tyska flygbolaget drar nu också ned sin kapacitet med hela 95 procent.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.