Skill or luck?

Hur särskiljer man tur från skicklighet? Och hur många gånger i rad kan man ha tur? Om man försöker sätta en trepoängare i basketkorgen och lyckas tjugo gånger i rad, är det tur?

Jag tror att vi människor har ofta väldigt svårt att erkänna att vi har tur. Turen syns tydligare i vissa lägen än andra. Om du t.ex. vinner en miljon på lotto kommer förmodligen ingen att tro på att det var någon som helst skicklighet inblandad från din sida. Gör du däremot en miljon på en aktieaffär har du betydligt större chans att “bevisa” för någon att det enbart berodde på skicklighet (eller brist på tur).

Hur identifierar man tur i sin trading och i sina investeringar? Svaret är givetvis inte självklart,  men för att bli övertygad om att man är en vinnare långsiktigt på grund av sin egen förmåga och minimala mängder “röta” krävs att man analyserar hela tillvägagångssättet och frågar sig konstant “Har jag rätt av rätt anledning?”, “Kan jag upprepa det jag just gjorde nästa vecka?” men kanske framförallt “Hade jag tur?”.

Jag spelade ett flipperspel häromdagen, se bild nedan. För en individ som aldrig sett ett liknande spel kan påståendet “detta spel beror enbart på tur” snabbt bli en verklighet. Men tävlingsinriktad som jag är började jag genast tänka “Hur maximerar jag mina odds för att vinna?” Jag fick tidigt in i spelet “känslan” för att träffa hundringen. Jag kunde träffa den 2-4 gånger per omgång. Mina motspelare kommenterade givetvis min prestation; “tur, “Tur…”, “TUR!”. Men kan jag verkligen ha tur varje omgång?

(Det var aldrig någon som var skicklig nog eller hade så mycket tur att få så pass höga poäng under en enskild omgång)

Just denna kväll hamnade “in the zone”. Jag behövde knappt anstränga mig. Hundringen, hundringen, tvåhundringen. Känslan bara fanns där. Jag har ibland sådana situationer i tradingen. Handeln blir så enkel att det nästan är löjligt. Detta är dock inget som varar för evigt, max en eller två dagar. Problemet är att man tenderar snabbt att diskontera framtida vinster när det väl händer. Man sätter sig dagen därpå med stort självförtroende, tar motsvarande size och blir fullständigt krossad av marknaden.

Att identifiera tur i trading är enligt mig mycket enklare än att identifiera tur i investeringar. En kortsiktig investerare, daytrader, får dagligen analyserbara datapunkter (återkoppling) från marknaden. Om man gör antagandet att denne gör 100 affärer per dag i olika papper över 100 dagar blir det 10000 affärer under denna period. Blir majoriteten av dessa vinstaffärer är det svårt att avvisa skicklighet, trots att många av dem kan ha berott på en stor andel tur. Långsiktiga investeringar å andra sidan, tar mycket längre tid att få feedback på vilket gör att turen i dessa, blir svårare att identifiera (om någonsin).

Så om man försöker sätta en trepoängare i basketkorgen och lyckas tjugo gånger i rad, är det tur? Ja, en hel del tur kan utan tvekan finnas där. Men lyckas man sätta den tjugo gånger i rad, tjugo dagar i rad, i tjugo olika korgar med tjugo olika bollar kan vi utan tvekan säga att det är övervägande skicklighet, även om det säkerligen finns en del tur inblandad.

Hur stor andel tur har du haft i dina investeringar tror du?

//Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.