So, how do I get started?

Något som vi tänkt prata om i Björnfällan, som vi inte hann med, är frågan om vad som krävs för att komma igång med trading som heltidssysselsättning. Jag har väldigt ofta fått frågan och jag kan tycka att den blivit sporadiskt besvarad i olika forum, men att det kanske inte funnits en ordentlig genomgång någonstans. Nu ska det sägas att jag inte sökt med ljus och lykta efter svaret på sistone, så kanske finns det någon som skrivit om just det här någonstans där ute på “internettet”.

 

Jag tror att intresset är fortsatt högt runt omkring i vårt avlånga land att ha trading som sitt yrke. Att gå vägen in i bankvärlden och hålla på med det här är i Sverige i stort sett omöjligt skulle jag vilja säga. Risk är något som ständigt bantas hos storbankerna och även de mindre firmorna. Reglering är självklart den stora stötestenen, men i grund och botten handlar det nog om att det är mycket svårare idag, än det var för 10-15 år sen, att få en vettig avkastning som gör det mödan värt för bankerna och fondkommissionärerna att hålla på med trading i egen regi. Jag tänkte försöka redogöra för hur jag tycker man bör tänka innan man tar steget och blir “egen” och vad jag tror krävs för att lyckas långsiktigt.

 

Vad är det som lockar? Svaret på den frågan ska så klart ställas i relation till alternativen man har. Är drivkraften flexibilitet och möjligheten att jobba med det man intresserar sig för allra mest, så är nog förutsättningarna som bäst. Pengar finns säkert med i kalkylen också, möjligheten att kunna tjäna mer än om man tar ett “vanligt” jobb. That´s all fine and dandy, men vad är det man väljer bort? Ett arbete är ju inte bara en boja trots allt. I varje fall inte om man har en utbildning i ryggen och ett driv och en önskan om att lyckas yrkesmässigt. Ett arbete erbjuder trygghet, fast lön, pension, möjlighet att kunna låna pengar till en bostad, utvecklingsmöjligheter, byggande av nätverk, kollegor, massor av utbildning, utmaningar och ett större socialt sammanhang. Sjukt viktiga saker som utvecklar alla delar av dig själv som person. Listan över plus för att ta ett arbete är rätt mycket längre i min mening.

 

Det tar kanske 3-5 år av arbete i en bra miljö att få ordentlig utväxling på sin utbildning och sin hårda och dedikerade arbetsinsats. På vägen ska du brottas med mindre roliga arbetsuppgifter och antagligen en och annan dålig chef. 3-5 år, kanske närmre 5, tycker många unga är en evighet…Då förstår jag att traderyrket låter lockande. Startsträckan är kortare och många av plusen för arbete kommer så småningom i spel. Men kom ihåg att många av dem gör det inte. Jag var själv anställd i olika roller under mer än tio år innan jag tog klivet och blev egen. Aldrig nånsin skulle jag vilja ha de åren ogjorda. Erfarenheterna från arbetslivet är helt ovärderliga både yrkesmässigt, men kanske framförallt privat. Om du aldrig tvingats jobba med människor som är diametralt olika dig själv, tror jag en väldigt stor pusselbit i din personliga utveckling kommer saknas. Är en stadig inkomst viktigt för dig så är inte tradingyrket för dig, men det säger sig självt. Möjligheterna att låna till bostad för en egenanställd trader var förr hopplösa. Idag är det lättare, men räkna med att kraven banken kommer ställa på dig är betydligt tuffare och att du antagligen får låna en betydligt mindre andel till boendet än vad dina anställda kompisar får, trots att du tjänar mer än dem.

 

När du lyckas och tjänar massor med pengar och vill njuta av det fria livet som trader och gärna dra iväg på roliga resor och njuta av att kunna vara ledig mycket så kommer du göra upptäckten att de enda som kan göra dig sällskap är…andra traders. Omgivningen har 6 veckors semester at best och när familj kommer in i bilden så är sannolikheten att du ska få 2-3 av dem där 6 veckorna med dina polare rätt liten. Det är lugnt tänker du, mina polare ÄR ju traders de med! Visst, men i ärlighetens namn så blir den världen rätt liten till slut. Det sociala sammanhanget och utvecklingsmöjligheterna som en anställning ger ÄR något att verkligen fundera över….just sayin.

 

Let´s cruch the numbers!

 

Allt det där ovan är ju bara fluff och flum kommer 99% av er tycka när ni kommer hit. Det är ju det här som är det riktigt intressanta eller hur!

 

Om vi börjar med startkapital. Meningarna går lite isär beroende på vem du frågar, men jag har en ganska bestämd åsikt i frågan. 2-300.000 är full tillräckligt för att sätta igång och sen leva gott på trading. Det är om du har koll på din metod, känner dig konfident på den och förstår skillnaden på procent och kronor. Det är kronorna som betalar räkningarna och när det kommer till trading betyder procent inte ett smack! 300.000 kan “lätt” bli en miljon om året i avkastning och svaret till det stavas självklart gearing. Trading är ett spel på marginalen och du kommer jobba med en tradingdepå som hela tiden är skarpt gearad om du startar på den här nivån. Är valuta och terminer ditt spel så kan du gå ner ännu mer skulle jag vilja säga, men margin of error blir lite för dålig om du kryper under 150.000. Marginalkrav för terminer är kanske 10%, vilket innebär att dina 300.000 ger dig en maximal exponering på 3 miljoner. Så tradingmässigt räcker det gott och väl. När jag säger att det gäller att ha koll på procent och kronor menar jag att det enda som i slutändan betyder något för en trader är cashflow. Hur många KRONOR adderar en trade. En investerare har en annan horisont och är intresserad av en långsiktig avkastning som i mångt och mycket bygger på ränta-på-ränta-tänk och minimalt med uttag. Är du trader och lever på trading så är det de där kronorna du drar in som du tar ut och lever för i verkliga livet. Alla mäklare erbjuder olika nivåer av gearing och inte sällan är det en produkt av din erfarenhet som bestämmer villkoren. Lång erfarenhet/track record – bättre villkor och vice versa.

 

Den andra och långt viktigare punkten handlar om hur mycket man måste tjäna eller tro sig kunna tjäna för att trading ska vara en långsiktig karriärväg. Här är det så klart skillnad på studenten som är nybakad från universitetet och snubben som lämnar ett jobb 30+ med familj att försörja. I stort sett alla vet att ISK är en i stort sett skattefri kontotyp som erbjuder en trader nolltaxeringsmöjlighet. Över tid så är jag tämligen övertygad om att den skattefördelen kommer försvinna. Om noll skatt är en förutsättning för att du ska kunna leva som trader så tror jag att du på sikt är dömd att misslyckas. Det är ju ett långsiktigt karriärval du är på väg att göra, så gör dig själv tjänsten och räkna med säg 20% skatt i dina levnads- och intjäningskalkyler. Då slipper du kanske eventuella skattechocker framöver. Överdrivet konservativt säger säkert vän av ordning här och visst det är kanske svartsynt av mig. Men, ISK är en produkt för framförallt svenska aktier och terminer. Vill du handla valuta, råvaror, DAX eller SPX500 så är du ändå där och ska skatta 30% på de vinsterna. Kryptovalutor har en skattemodell som gör att du antagligen betalar 40-45% i skatt netto på tradingvinster. Låt inte skatt eller icke-skatt vara det som eventuellt stjälper dig i framtiden helt enkelt.

 

Om vi tittar på ett storstadsexempel. Någon som vill bo och verka i Stockholm och är fresh out of UNI. Boende, kontor, utrustning, CSN, mat, kläder, telefoni osv osv landar kanske kring 22-25.000 i månaden. Effektivt finns det kanske 10 månader med trading varje år med semester och bortplockade helgdagar. Sen skulle jag vilja påstå att det finns kanske en månad av “död börs” varje år. Perioder då det är menlöst att hitta edge och volymerna är risiga. Tids nog lär man sig när de kommer…Summan av det här blir att det finns cirka 190 tradingdagar att dra in kassaflödet om 300.000 som behövs för att hålla sig flytande. Om man räknar med 20% skatt så ska man dra in 375.000kr. Självklart måste man dra in betydligt mycket mer än så för att det långsiktigt ska löna sig att välja bort en anställning. Pension, buffert, framtida föräldraledighet, sparande för att kunna köpa ett boende, löneutvecklingsreglering, risken att bli sjuk och inte kunna jobba, regleringsrisk osv osv osv. Det finns rätt stora alternativkostnader att ta hänsyn till som många glömmer bort. För att göra det enkelt brukar jag tänka att för att ersätta en bruttolön på x kronor behöver du tjäna det dubbla efter skatt på din trading för att inte halka efter. Stockholmsrookien som väljer bort ingångslönen på 30.000 bör alltså dra in 720.000 om året helt enkelt. Det motsvarar en genomsnittlig intjäning på 3.789kr om dagen de där 190 dagarna som du jobbar.

 

Dag ut och dag in minst 3.789kr, 190 dagar framför skärmen. Om 5 år har dina kursare jobbat sig upp till 45-50.000 i månadslön och du ska dra in 5.684 om dan för att hålla jämna steg. Mitt svar på frågan jag ställde i början är 300.000 och 3.789 kronor om dan – get cracking!

 

Fortfarande sugen? Självklart är du det – världens bästa jobb det här!

 

Madz

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.