Sommarbörs

Nåja, vad vore väl en dag i orderböckerna mitt i denna sommarbörs… Den kan vara dramatisk, fylld av felprissättningar och tjeenmöjligheter eller alldeles… alldeles stendöd..

Sista veckorna har marknaden bjudit på betydligt mindre antal setups för min del och jag har även hört många av mina kollegor yttra liknande åsikter. Förklaringarna till varför marknaden varit mindre generös är nog många. En av de tänkbara anledningarna är att riskviljan på de mindre listorna på börsen (mid cap,small cap, Spotlight Stock market, etc) har kommit ner i och med lite bäsigare börser, där vi sett DAX gå ner nästan 1000 pkt och OMXS30 ca 80 pkt ifrån topp till botten. En till möjlig anledning jag ser är sommarstiltje på nyhetsfronten, det tillhör också vanligheterna att sommarmånaderna levererar lite färre nyheter. En tredje orsak till att marknaden varit mindre givmild kan vara att en hel del aktörer klivit på sommarledigheten redan. De finns säker många fler anledningar, om de är något med börsen som man vet så är det att man inget med säkerhet vet.

Men en sak jag vet är att de senaste veckorna har min omsättning samt antalet avslut minskat betydligt i jämförelse mot veckorna innan och halvårssnittet. Antalet delavslut de två sista veckorna på halvåret(vecka 25-26) har legat på endast ca 200 st, vilket är ungefär en fjärdedel av mitt halvårs snitt eller en tiondel av den handelsdagen med flest delavslut. Min åsikt av att de saknats möjligheter har gjort att jag valt att spendera delar av dagarna ifrån skärmarna vilket sänkt aktiviteten ytterligare. Detta är något jag gör dels för att jag tycker att marginalnyttan av att handla är för liten, men även för att undvika att man agerar av tristess. Lägger man därpå att jag, likt många andra traders har en tendens till att bli mer försiktigt i mitt risktagande när marknaden är svårare. Den främsta ursäkten man intalar sig är “att de är svårare att vinna tillbaka pengarna” om man skulle göra en lite större förlust. Detta för att undvika att utsätta sig för risken att hamna i en ond cirkel och skada psyket. Allt för att vara i bästa möjliga mentala skick när marknaden vänder. Det lägre risktagandet i en svår marknad brukar för min del leda till att jag skippar de trades jag känner mig mindre säker på och därmed går marginalen på min intjäning per omsatt SEK upp under dessa perioder. Men pga att omsättningen är många gånger lägre än när marknaden är mer generös så blir intjäningen i SEK betydligt lägre.

Undertrading är oftast negativt betonat, men för mig är det också ett verktyg jag använder för att överleva på börsen. På samma sätt använder jag mig av overtrading när marknaden är väldigt fördelaktig för att flörta med gränsen av hur många trades med positiv risk/reward som jag kan ta. Samtidigt som risken för att skada psyket långsiktigt är lågt då marknaden erbjuder många lägen att jobba sig tillbaka snabbt efter en större förlust. Det hela är lite av en dubbelbalansgång, dels måste man ha rätt balans av över/under handel inom sin egen strategi, men man måste också anpassa antalet avslut efter vad marknaden erbjuder.

För att citera Uncle Expertdirekt  “With great balance, comes great tjeeeeeen”.

/

Fågeln

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.